|

Поранешната британска премиерка: Државата е полна со моќни бирократи кои не сакаат промени

Лиз Трас, поранешна британска премиерка, зборуваше на митинг на екстремната десница вчера во Америка. Таа се претстави како популист кој се судри со еквивалент на американската „длабока држава“ во сопствената земја, пишува Гардијан.

Трас беше меѓу главните говорници на овонеделната Конференција за политичко дејствување на конзервативците во Мериленд. Настанот е најголемиот годишен собир на конзервативците во Америка. На настанот присуствуваа и официјални лица од земји како Австралија, Унгарија и Јапонија.

„Се кандидирав за премиер во 2022 година затоа што Британија не растеше, државата не ги исполнуваше условите и требаше да направиме повеќе. Сакав да ги намалам даноците, да го намалам административниот апарат, да ја преземам контролата, како што рекоа луѓето за време на референдумот за Брегзит. Се соочив со огромна реакција на естаблишментот, која всушност дојде од самата држава“, рече таа на собирот.

„Во текот на последните 30 години, моќта во Британија се префрли од политичари, бирократи и адвокати до степен до кој демократски избраната влада повеќе не може да донесува закони“, додаде таа.

Таа продолжи да ги именува Агенцијата за животна средина, Канцеларијата за буџетска одговорност, Банката на Англија и Комисијата за назначување судии. „Има многу луѓе, она што јас го опишувам како економски естаблишмент, кои суштински не сакаат статус кво да се промени затоа што им одговара. Не им е грижа како живее просечниот човек и не сакаат работите да се променат за да не им се одземе моќта“.

Таа додаде: „Мислам дека тоа е проблемот со кој се соочуваат конзервативците. Не е доволно да сакаме конзервативни политики и да кажеме дека сакаме да ги контролираме границите, да ги намалиме даноците или да ги промениме социјалните политики, бидејќи постои оваа моќна група на луѓе кои не сакаат работите да се променат.

Слични Објави