ПОСНИ ШТРУДЛИ СО ЈАБОЛКА

/

СОСТОЈКИ:
1/2 кг кори за пита
1 кг јаболка
100 гр суво грозје
презла
шеќер
цимет
1 ванилин шеќер
масло за јадење
шеќер во прав

Подготовка:

  1. Јаболката ги лупиме и рендаме. Го цедиме вишокот течност од јаболката
  2. Во јаболката додаваме шеќер по вкус (во зависност од тоа колку сакаме да биде блага штрудлата), како и сувото грозје, ванилиниот шеќер и цимет по вкус. Ја промешуваме смесата.
  3. Земаме една кора, ја попрскуваме со масло и врз неа ставаме друга кора.
  4. На втората кора нанесуваме од филот со јаболка и попрскуваме со една лажица презла. Корите ги мотаме во ролат.
  5. Постапката ја повторуваме се додека не ги потрошиме корите. Ролатите ги редиме во плех подмачкан со масло за јадење.
  6. Ги сечеме на парчиња. Печеме околу 30 минути на температура од 180 степени. Откако ќе се олади посипуваме со шеќер во прав.

Извор: Мисли



Претходна статија

10 ПРИЧИНИ ЗОШТО СОКОТ ОД ДОМАТИ Е ОДЛИЧЕН ЗА ЗДРАВЈЕТО

Следна статија

СОС ДЕТСКО СЕЛО МИ ОВОЗМОЖИ ДА СИ ГО ОСТВАРАМ СОНОТ: ЖИВОТНАТА ПРИКАЗНА НА МЛАДИОТ УМЕТНИК МАРТИН БУРОВСКИ

Најново од Магазин