Познат бугарски продуцент со потекло од Егејска Македонија и врати на Капка Тодорова: Ако го изгубиме нашето достоинство сме изгубиле се

//

Познатиот бугарски продуцент Андреј Арнаудов преку статус објавен на социјалната мрежа Facebook реагираше на колумната на бугарската новинарка Капка Тодорова, која преку својот авторски текст повика на компромис од страна на Република Бугарија во однос на отворените прашања со РС Македонија.

Ви ја пренесуваме реакцијата на Андреј Арнаудов во целост:

На прагот сме на новата година и се прашував што да ви посакам кога наидов на текстот на Капка Тодорова за односите меѓу Бугарија и Република Северна Македонија. Не сакам да си го расипам расположението анализирајќи го овој текст исцицан од нејзините прсти и лишен од секаква здрава логика, кој не повикува да бидеме губитнички настроени, недостојни национални предавници. Само сакам да ви посакам во 2022 година. да се зачувате себе си.
Не е мое откритие дека се раѓаме сами и умираме сами. Но, факт е и дека штом сме се родиле Бугари, што и да правиме во животот, ќе умреме како Бугари. И не треба да се срамиме од тоа, туку напротив треба да се гордееме, бидејќи така ќе живееме посреќно! Читајќи го делото на госпоѓата, веднаш се запрашав – како се случи за неполни 100 години да се претвориме од нацијата на Мара Бунева во нацијата на Капка Тодорова. Од народот кој се борел на Кајмакчалан, до луѓе на кои историјата и традицијата се само сељанија…
Живееме во 21 век и мораме да го цениме човечкиот живот и различните мислења. Но, пред се, мора да се почитуваме себеси. Можеме да бидеме космополити и да се чувствуваме добро насекаде, да бидеме модерни луѓе и сепак да ги чуваме нашите култура и идентитет. Можеме да бидеме граѓани на светот, а сепак да бидеме достојни Бугари. Ништо освен нашите национални комплекси не бара од нас да избереме дали да бидеме неолиберални сјајни национални предавници или испотени ретроградни квазипатриоти.
Меѓу 5-те најголеми економии во светот се Кина, Јапонија и Обединетото Кралство. Моќни и ултра модерни народи кои ревносно ја чуваат својата историја и достоинство. Во најбогатата земја и најголемата економија во светот – САД, на крајот од секоја акција по неколку секунди се вее американското знаме.
Не подлегнувајте на манипулацијата дека за да бидеме модерни граѓани на Европа, мора да се избришеме себе си и да ја изгубиме почитта кон нашата историја, херои и достоинство. Ништо не не принудува да го направиме тоа.
Посакувам да се почитуваме повеќе и да ја чуваме Бугарија во 2022 година. Ако го изгубиме нашето достоинство, губиме се. Бидете здрави и сакајте се!Андреј Арнаудов потекнува од семејство на бежанци од Егејска Македонија, негов татко е големиот бугарски диригент Васил Арнаудов. Андреј Арнаудов заедно со својот бизнис партнер Иван Христов беше организатор на турнејата One Love Тоur во која учество земаа музички ѕвезди од Бугарија и РС Македонија.

Претходна статија

Регистрирани 435 нови случаи на Ковид 19– пријавени се 6 починати лица

Следна статија

Перев за Дебати.бг: Наследникот на Заев е просрпски ориентиран

Најново од Вести