|

Позната е програмата на 9-то издание на Меѓународниот фестивал за етнографски филм „ЕТНОФФ“

На 22 и 23 септември во Кинотека на Македонија ќе се одржи 9-то издание на Меѓународниот фестивал на етнографски филм ЕТНОФФ. Организатор на настанот е Македонското студентско етнолошко друштво. Влезот е бесплатен.

Програма на фестивалот:

22.09.2023 19ч. ОТВОРАЊЕ НА НАСТАНОТ

Поздравен говор на член од Македонското Студентско Етнолошко Друштво

19:15 ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМОВИ

ПРАШИНА- Каја Ракушчек (Словенија)

AШК (ЉУБОВ)- Владимир Андонов (Бугарија)

ЖИВЕЕМЕ СО МОЖЕБИ: ПОТРАГА ПО ИСЧЕЗНАТИТЕ ФАМИЛИИ ВО ПОСТ-ВОЕН АЗЕРБЕЈЏАН – Лејла Јафарова (САД)

НАСЛЕДЕНИ ЗАНАЕТИ – Осман Јусеинов (Бугарија)

21:30 ФРАГМЕНТИ

ЗВУКОТ НА ЗАНАЕТЧИСТВОТО- Филм произлезен од минатогодишната работилница за снимање на етнографски филмови во рамки на Меѓународниот фестивал на етнографски филм ЕТНОФФ 8 во организација на Македонското студентско етнолошко друштво (МСЕД). Предавачи: Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов.

ХАЛА/ КРАТОК ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ФИЛМ- филмот е направен како дел од работилницата за експериментален филм на 2. Центар за интердисциплинарни активности, 2023 година.

ИЗЛОЖБА:
Центар за интердисциплинарни активности 2023

23.09.2023

19:00 РАБОТИЛНИЦА ЗА СНИМАЊЕ ЕТНОГРАФСКИ ФИЛМОВИ
Предавач: Билјана Јуруковски, светски етаблиран фотограф чии фотографски експедиции ја однесоа во различни делови на светот, доловувајќи ја суштината на човештвото и расветлување на ретко посетените заедници.

20:00 ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМОВИ

ПОВРАТОК КОН ДОМОТ ОД ДЕТСТВОТО ПРЕД ПОСЛЕДНОТО ЗБОГУВАЊЕ – Андре Алмеида Родригез (Португалија)

П.И.М- Валентин Ангел ( Романија)

СЕЛОТО ДАВА ОТПОР- Давид Берт Јорис Дерт (Белгија)

СРЕЌНИОТ ТЕЖОК ЖИВОТ НА PSYCLEAN CREW – Фондација The Psyclean crew и Studio Manok Maakt (Унгарија)

22:00 ЗАВРШЕН ГОВОР

Слични Објави