ПРЕД 97 ГОДИНИ ВО ВИЕНА Е ПОТПИШАН МАЈСКИОТ МАНИФЕСТ

//

„На 6 мај, пред 97 години, се случува едно од најзлобните предавства кон бугарската нација, извршено со активно учество на СССР и бугарските комунисти. Во Виена е потпишан и објавен таканаречениот Мајски манифест – Обраќање на Внатрешната македонска револуционерна организација до македонското население и македонските револуционери“, пишува порталот Фактор.

„Документот повикува на обединување на сите фракции на македонското ослободително движење во „обединет балкански револуционерен фронт“ и за тесна соработка со Коминтернот. Манифестот за првпат прави разлика помеѓу „македонскиот“ и другите балкански народи и затоа овој чин денес се смета во Република Македонија како еден од главните столбови на патот до официјалното воспоставување и признавање на посебна македонска нација.

За Бугарија, сепак, последиците се застрашувачки – живо месо е искинато од народот и античките бугарски земји, фалсификувана е историјата на измислената македонска нација, која денес зазема воинствени позиции против сопствената татковина.

Потпишувањето на манифестот е резултат на политиката на СССР за привлекување на македонското револуционерно движење во заедничка акција со меѓународното комунистичко движење. Во тоа време, Советскиот Сојуз стравува од создавање на антисоветски блок на балкански држави под француско влијание. Затоа Коминтернот повторно ги разгледува национално-ослободителните движења на балканските народи со цел комунистичките партии да ги користат како вооружени сили против балканските држави во нивната борба за пораз на антисоветскиот блок.

Државниот удар од 9 јуни во 1923 година и поразот на Септемвриското востание, во кое ВМРО зема активно учество, јасно покажуваат дека станува збор за сила со сериозен борбен потенцијал. Затоа комунистите се обидуваат да ја привлечат како сојузник во нивните вооружени немири.

Преку евентуален сојуз со ВМРО, БКП ќе ја лиши владата на професорот Александар Цанков од сериозен сојузник, кој брутално го задушил септемврискиот комунистички бунт.Главни актери во заговорот се претставниците на ВМРО Петар Чаулев и Александар Протогеров, на СССР и на Коминтерната – Соломон Голдстајн – Черски, на БКП, Никола Карлаков и Филип Атанасов од Македонската федеративна организација.

Во самиот документ, ВМРО се обврзува да се бори за ослободување и обединување на Македонија во „независна и самоуправна држава“.

За таа цел, ВМРО ќе се потпре на силите на македонското население, „екстремните прогресивно-револуционерни движења во Европа и Балканот“ и поддршката на СССР. Се планира обединување со федералистите, вклучувајќи ги дури и отпадниците на Стојан Мишев, кој порано се приклучил на српска служба.

Крајната цел е поставена – вклучување на Македонија како рамноправен член на Балканската федерација замислена од Георги Димитров и Коминтернот. Во манифестот категорично не се спомнуваат Бугарите во Македонија, а целото население во областа е прогласено за поробен „македонски народ“, што може да се смета за „независна политичка единица на Балканот“. ВМРО, исто така, се изјаснува против трите три земји што ја поделиле Македонија – Грција, Србија и Бугарија.

Во бугарската историја, сепак, потпишувањето на овој неславен Манифест ќе остане како најголемото предавство на бугарските комунисти и нивните наследници од БСП кон Татковината. До денес, вистината за овие злобни процеси е обвиткана со митови, поддржани од многу бугарски историчари. Во учебниците по историја, македонизацијата на делови од Бугарија продолжува да се крие и да не се изучува објективно. Така, за помалку од 100 години, Советскиот сојуз и нашите комунисти успеаја да ги натераат Бугарите и Бугарите да се мразат и да се одрекуваат од самите себе“, стои во материјалот објавен од бугарскиот портал Фактор.

Претходна статија

МАЕСТРО Х. ХРИСТОВ ОД БУГАРИЈА ЌЕ ГО ДИРИГИРА КОНЦЕРТОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА ПОСВЕТЕН НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Следна статија

ВО ОПШТИНА ГАЗИ БАБА СОВЕТНИК НАВРЕДУВАЛ СЛУЖБЕНИЧКА И ФИЗИЧКИ САКАЛ ДА ЈА НАПАДНЕ

Најново од Вести