МАЕСТРО Х. ХРИСТОВ ОД БУГАРИЈА ЌЕ ГО ДИРИГИРА КОНЦЕРТОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА ПОСВЕТЕН НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

///

Филхармонијата денеска ќе одржи концерт со кој ќе ја одбележи годишината од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев.

На програмата ќе бидат дела од Григ, Хендл, Маскањи, Моцарт, Сибелиус, Вагнер, Офенбах и Бизе, а како солистки ќе настапат Илина Митревска и Десислава Тодорова.

Диригент на концертот ќе биде Христо Христов од Бугарија кој досега имал четири настапи со оркестарот на Филхармонија. Последен пат, по истиот повод, на 4 мај 2019 година. Маестро Христо Христов е внук на најмалиот брат на Гоце Делчев-Христо.Христо Христов е диригент чиј музички талент доаѓа до израз уште на 12 години, кога ја добива првата награда по пијано на Националниот музички конкурс во Чирпан. Дипломирал на бугарската Национална музичка академија и се дообразувал по оркестарско диригирање кај професорите Карл Остерајхер од Австрија, Курт Зандерлинг од Германија) и Илја Мусин од Русија.

Претходна статија

БУГАРИЈА ГО СЛАВИ ДЕНОТ НА ХРАБРОСТА И ПРАЗНИКОТ НА СВОЈАТА ВОЈСКА

Следна статија

ПРЕД 97 ГОДИНИ ВО ВИЕНА Е ПОТПИШАН МАЈСКИОТ МАНИФЕСТ

Најново од Вести

Заев и Бочварски на патот Пробиштип-Крупиште: Изградбата и рехабилитацијата на патиштата е приоритет заради поврзување на регионите и за побрз економски развој

Голем број инфраструктурни проекти се изведуваат со засилено темпо и да ги испочитуваат роковите за исполнување