Преку Arendoo до Свети Влас- бисерот на Црното Море

Свети Влас е град во југоисточна Бугарија. Сместен е во општина Несебар, областа Бургас. На 2 февруари 2006 година, со одлука на владата, Свети Влас се здоби со статус на град.

Свети Влас се наоѓа во подножјето на јужните падини на Стара Планина, во близина на брегот на Црното Море. Оддалечен е 10 километри од историскиот град Несебар. Свети Влас го зафаќа северниот дел на заливот, близу кој се наоѓа Сончев брег и празничното село Елените, а Бургас се наоѓа на 35 километри јужно.

Иако е мал, градот има богата и долга историја. Првата населба во областа е основана од античките Тракијци. Подоцна, за време на хеленистичкиот период, околу 2 век п.н.е., со населување на грчки колонисти, населбата била наречена Лариса. Ова име се користело сè до 14 век, кога го прифатило името на Свети Влас – заштитник на трговците и исцелителот. Новото име на населбата било поврзано со големиот и познат манастир „Св. Власиј “, кој бил директно подреден на Цариградската патријаршија. Тоа траело до XVIII век, кога било изгорен од безброј пиратски напади во тоа време.

Слична судбина имале и другите четири манастири лоцирани во околината на селото: „Св. Петар “,„ Св. Илија “,„ Св. Андреј “и „ Св. Ана “. Денес може да се видат остатоци од овие манастири.

Во 2007 година беше отворено најголемото пристаниште за јахти во Бугарија во Свети Влас, со капацитет од 300 јахти.Плажата Свети Влас е свртена кон југ. Песокот е ситен и златен. Уникатна комбинација на чист планински воздух, морска клима и прекрасна природа. Свети Влас е омилено место за одмор на многу странци.
Во последниве години, во средината на декември се забележани температури од 15 степени.

Ако ова лето вашиот избор е Свети Влас, илјадници вили, соби и апартмани можете да најдете на платформата Arendoo , oфицијалната facebook страна на Arendoo.mk или facebook групата Ајде да патуваме! Туристички понуди за хотели, мотели, апартмани, соби…

Извор: Мисли

Претходна статија

Преку Arendoo до Крит- Островот со значајна древна историја

Следна статија

Преку ARENDOO до Аспровалта- место со златна плажа и чисто море!

Најново од Магазин