ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ПРЕДЛОГ ИДЕЈНИ ПРОЕКТИ: „ПАРТИЗАН“ ДА БИДЕ СИМБОЛ НА АВТЕНТИЧНОТО, МОДЕРНОТО И УРБАНОТО

//

Во Општина Карпош, денеска се одржа работна средба за презентација на идејни проекти за обнова на спортската сала Наум Наумовски – Борче, „Партизан“.
На средбата учествуваа и претставници – архитекти од Меѓународната невладина организација „Културно Ехо“, кои во изминатиот период работеа на предлог идејниот проект за обнова на оваа култна спортска сала.

Ова е втора нивна посета на нашата држава и на Општина Карпош, откако во месец април беа во обиколка на салата и се уверија во нејзината фактичка состојба. За време на овој период архитектите беа во постојана соработка со службите од Општина Карпош и со градоначалникот Стефан Богоев.

Денеска, во присуство на градончалникот, како и претставници од Владата на Република Северна Македонија, советникот за спорт Даниел Димески, претседателот на Стрелачката федерација, Владимир Пандовски, директорот на ЈП за стопанисување со спортски објекти, Шпенд Хајредини, како и претставник од Сојузот на ветерани се презентираа идејните проекти за обнова на салата, но се разговараше и за одржливоста на „Партизан“ и добивање на мултифункционален карактер.
На почетокот, градоначалникот Богоев се осврна на важноста од враќање на овој објект во функција на спортот и рекреацијата. Тој посочи дека „Партизан“ треба да биде „споменик“ на автентичното, модерното, урбаното и да пратиме јасна порака дека нема да дозволиме запуштените објекти да пропаѓаат и да бидат нови згради.

Во воведниот дел, претставничките од „Културно Ехо“, Ивона Крстеска и Марија Гелмановска информираа за историските факти на спортскиот објект, а потоа се осврнаа и на предлог идејното решение кое би овозможило мултифункционалност на салата, а го подготвија заедно со Ана Грковска и Александар Кочовски.
Во склоп на дворот и надворешниот простор може да се интегрираат нови содржини, игралиште за деца и за спортување, кафетерија, French Corner (француско катче) кое ќе биде симбол на солидарноста што ја има покажано Франција кон Република Северна Македонија и сл.

Во оваа насока, се надоврзаа и меѓународните архитекти кои се дел од „Културно ехо“.. Хавиер Ромеро Висенте, Томас Ромеро Талеј, Матеус Сартори и Софија Цветковиќ (графичка дизајнерка).

Тие исто така зборуваа за максимално искористување на надворешниот, но и внатрешниот дел од салата. Намерата е да се задржи автентичноста на објектот, димензиите и пропорциите, намената за спорт, но и да се вметнат новите како што се: конференциска сала, дел за кино проекција, работни простории за дел од спортските работници, се со цел овој објект да биде економски одржлив и функционален.Градоначалникот Богоев се заблагодари за презентираното и за големата волја и енергија што ја покажаа нашите млади, домашни и меѓународни архитекти, кои во изминатиов период на волонтерска основа ги изработуваа овие предлог идејни проекти.

Штом салата „Партизан“ се врати во сопстеност на Општината, ќе продолжи процесот за нејзина обнова и ревитализација. Секако, дека ќе бидат направени и дополнителни консултации со граѓаните, стручната јавност и спортските работници.

Симона Димковска, од „Културно ехо“ напомена дека во соработка со Општината ќе биде спроведена и анкета, за да се мапираат сите потреби на жителите и засегнатите страни, за елементите/содржините кои треба да бидат дел од „Партизан“.

На денешната средба сите присутни ги дадоа своите согледувања и предлози, од своите аспекти и области, но заеднички се согласија дека „Партизан“ треба час поскоро да заживее.

Претходна статија

ОБВИНЕНИЕ ЗА ДВАЈЦА КОИ ИЗВРШИЈА ТЕШКИ КРАЖБИ ВО СКОПЈЕ

Следна статија

ОПРЕДЕЛЕН ПРИТВОР ЗА ЛИЦЕ КОЕ НАПАДНА ПОЛИЦАЈЦИ ДОДЕКА ИЗВРШУВАА СУДСКА НАРЕДБА

Најново од Вести