ПРИДОБИВКИТЕ НА СОНЧЕВИТЕ ДЕНОВИ

/

Сонцето е најголемиот, природен и бесплатен извор на енергија. За неговото суштинско значење за природата и човечката заедница сведочат мноштво симболи, обреди и митови во кои се споменува токму сонцето.

Древните народи организирале обреди во чест на сонцето, а во многу преданија токму сонцето е симбол за тотем и форма со која се поврзува религиската свест.

Придобивките од сонцето за човечкото здравје се броијни, а изложеноста на сонце ги детерминира и состојбата на умот, телото, комуникацијата со другите луѓе и со природата.
Еве неколку придобивки од сонцето по човечкото здравје:

Луѓето кои се повеќе изложени на сонце повеќе се смеат

Доколку прошетате низ улиците на некој град од Медитеранот ќе забележите дека луѓето се попргави, повесели и насмеани. Од друга страна ако прошетате низ улиците на Лондон ќе забележите дека луѓето изгледаат поладно, поотмено и ретко се смеат освен ако не треба да покажат учтивост или перформанс (што е културна, а не природна страна на смеењето).

Се верува дека недостатокот на сончеви денови во северните предели значително влијае врз карактерот и расположението на луѓето.Сончевите зраци се природен извор на витамин Д, кој пак е заслужен за доброто расположение кај луѓето. Поголеми дози на витамин Д секогаш имаа позитивен ефект врз доброто расположение на луѓето.

Луѓето кои се изложени на сонце имаат поздрава кожа

Сончевите зраци предизвикуваат подобар изглед на кожата, но важно е да се напомене дека понекогаш УВ и инфрацрвените зраци може да бидат и деформирачки за кожата доколку директно и предолго се изложуваме на нив.

(Целиот материјал прочитајте го на www.veritas.mk)

Претходна статија

ПОРАКА НА ЕДНА ГЛУМИЦА ОД БУГАРИЈА: ЗА КАДЕ БРЗАМЕ, КРАЈОТ Е ЈАСЕН, ДА ГИ НАПРАВИМЕ НАШИТЕ ДЕЦА ДОБРИ ЛУЃЕ

Следна статија

(ВИДЕО) РАМБО ОД СВИРИПИЧИНО НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ 5G: ДОБРО Е СЕ СОБРАВМЕ 20-ТИНА КОЛИ

Најново од Магазин