ПРИВРШУВА КОНКУРСОТ ЗА ВТОРИОТ МЕЃУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА КРАТOК ФИЛМ „ФИЛМАЈ 2020”

Kонкурсот за вториот меѓународен фестивал на краткиот филм „Филмај 2020” во организација на Фото-кино клубот „Козјак” – Куманово ќе трае до 5 април годинава, информираа денеска надлежните од клубот. На конкурсот можат да се пријават кратки, документарни или играни филмови со траење од дваесет минути. – Споредено со првиот „Фимлај“ одржан лани, кога имавме 50 пријавени учесници кои се пријавуваа преку мејл, оваа година конкурсот го објавивме навремено кон крајот на јануари 2020 и со посредство на платформата „FilmFreeway“. Токму поради новиот начин на пријавување, добивавме по 30-50 пријави дневно, со што моментална бројка е околу 1.500 пријавени филмови. Некои од нив се вон критериумите кои ги имаме пропишано – го надминуваат траењето од максимум 20 минути, претставуваат експериментални или анимирани филмови, а конкурсот е за играни или документарни филмови или се со недоволно средена аудио-видео продукција, истакна Драган Денковски од ФКК „Козјак“.

Тој додава дека сепак, одлучувачкото право за соодветноста и квалитетот на филмовите ќе го има овогодишното трочлено жири составено од Ана Јакимска, филмски режисер и сценарист, Златко Ѓелески, писател и културен критичар и Глигор Максимовски, фотограф и член на фото-кино клуб „Козјак“.

Заинтересираните што ќе се пријават ќе треба да понудат фимови кои се работени најдоцна до 1 јануари 2013 година, да имаат задоволителен аудио и видео квалитет, како и најавна/одјавна шпица со продукциски податоци, и да содржат титл на англиски јазик.

Пријавувањето е преку платформата „FilmFreeway“. Дополнителни детали за фестивалот можат да се најдат на адреси: ФБ страна на фестивалот ФИЛМАЈ , како и на ФБ-страна на настанот за ФИЛМАЈ 2020 . Фестивалската веб-страна е следна: http://filmay.kozjak.mk .

– Половина од филмовите беа домашни (македонски), од кои еден ја доби наградата „Козјак“ за најдобро сценарио – Награда по сценарио и режија на Лидија Мојсовска. Дополителните две награди беа доделени на странски филмови: наградата за најдобра режија „Лазар Ѓорѓевиќ“ беше доделена на Ото Ројшел за режија на „РИСКИ“, а награда за најдобра кинематографија Радислав Ристевски ја доби директорот на фотографија Росен Савков за „Тими“, филм во режија на Љубо Јончев. Трите филма и пред нашиот фестивал имаа фестивалска кариера, а со награди и пофалби се стекаа и во периодот после нашиот фестивал, додава Денковски.

На конкурсот ќе се доделат три награди, за надобра режија, најдобра фотографија/кинематографија и најдобра приказна/сцанрио. Добитниците на награди ќе бидат објавени на 5 мај.

– Годинашниот „ Филмај“ согласно приликите најверојатно ќе го одржиме онлајн – преку интернет стриминг, следејќи ги безбедносните и здравствени препораки, додава Денковски.Претходна статија

„НАЈСТАРИ ПРИКАЗНИ“ ОД ТОМИСЛАВ ОСМАНЛИ

Следна статија

В САБОТА ОНЛАЈН ПРЕМИЕРА НА ДОКУМЕНТАРНИОТ ФИЛМ ЗА АНЧЕ ЏАМБАЗОВА

Најново од Култура