Проф.Илчев: Во последните 120 г. бугарските политичари најмалку 3 пати ги предавале македонските Бугари, бугарските историчари никогаш не ги предале

//

„Кревањето на ветото пред почетокот на преговорите за членство во ЕУ за Република Северна Македонија значи бегање од одговорноста и префрлање на одговорноста за одлучување на следните генерации политичари. За мене ова е знак на неподготвеност да се носат одлуки. Ова го кажав на средба со премиерот Кирил Петков пред неколку месеци“, вели проф. Иван Илчев, член на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Бугарија и РСМ за Бугарското национално радио.

Според него, нема потреба од нов Консултативен совет за национална безбедност кај претседателот на тема РС Македонија.

„Собранието, претходниот Консултативен совет за национална безбедност и јавното мислење во Бугарија се доволно цврсти по ова прашање.

Според него, Северна Македонија треба да биде привлечена на некаков начин:

„Не може да се напушти, бидејќи тогаш неминовно ќе стане играчка на српската политика, а преку неа и на руската политика на Балканот, која е опасна за сите околни земји и за целата Европска унија.

Проф. Илчев посочи дека ако РСМ влезе во ЕУ, руското влијание врз неа нема да исчезне.

„Во последните 120 години бугарските политичари најмалку три пати ги предале Бугарите во Македонија, бугарските историчари никогаш не ги предале“, вели историчарот.Во врска со подметнувањето пожар во Центарот за култура „Иван Михајлов“ во Битола, историчарот коментира дека тоа се чувства карактеристични за односот кон Бугарија во „еден сегмент од општеството на Северна Македонија“.

Проф. Иван Илчев најави дека во 2022 година се очекува да има 6 состаноци на Мешовитата комисија за историја и образовни прашања меѓу Бугарија и Северна Македонија.

„Лошата работа е што овие средби се многу зависни од политичката ситуација во РСМ… За нивните постапки може да се оцени дека тие воопшто не се независни од властите во Скопје“, рече историчарот.

„За 3 години дојдовме до многу прифатливи формулациои, но ниту една од нив не е воведена во наставната програма по историја во РС Македонија. Има смисла ако се изврши притисок и се стават рокови за да се воведат тие формулации“, вели проф. Илчев.

Претходна статија

Василев: Не Бугариja, туку ЕУ треба да се разбере со РС Македонија

Следна статија

Ќе нема расправа за Талат Џафери, бидејќи мнозинството го отфрли дневниот ред

Најново од Вести