| |

Василев: Не Бугариja, туку ЕУ треба да се разбере со РС Македонија

Палењето на клубот во Битола е уште едно разгорување на страстите за да се спречи пронаоѓањето на разумно решение од страна на МНР, историската комисија и сите кои бараат такво решение.

Палењето не е насочено против Бугарија или РС Македонија, туку против јазикот на разбирање, но тоа се прави преку многу долго време на разговори, на ветувања, за да се дојде до точка на разбирање. Ова за Нова ТВ го изјави бугарскиот вицепремиер и министер за финансии Асен Василев.

Нема шанси такво нешто да не влијае на емоциите, па оттука и на разговорите и преговорите. Се надевам дека нема да има драматичен ефект, нагласи тој.

Наидовме на долг период во кој Бугарија не го поставила ова прашање. Во последен момент го покренуваме прашањето за РС Македонија, дури и откако сме дале мислење до Европскиот совет, а потоа технички го блокираме. Ситуацијата не е на Продолжуваме со промената, туку на целата држава и народ. Подолго време молчиме за ова прашање со РС Македонија, за разлика од Грција која велеше 20 години дека имаат проблем, а ние велевме нема проблем. И во последен момент кажавме дека има проблем, рече Василев.

Вистината е дека има проблем и истиот не може да се стави под тепих, рече Василев.

Василев е дециден дека на оваа тема нема притисок од ЕУ врз Бугарија. „Постојано се поставува прашањето до каде сме стигнале. Ова не е притисок врз принципот дека ако не го направиме ова, ќе се случи нешто друго. Нема таков тип на притисок“, рече тој.

„Она што доаѓа во Европа е: „Договорете се со PCM за отклучување на процесот. Првиот чекор генерално, за да започнеме со ослободување на процесот, е да ги убедиме нашите европски партнери дека не е Бугарија таа што треба да се разбере со PCM, туку ЕУ треба да се разбере со PCM. Тоа значи дека ЕУ треба барем делумно да го прифати бугарскиот став дека има проблеми со говорот на омраза, дека има проблеми со Бугарите во РСМ. И кога ЕУ ќе го прифати ова, проблемот ќе биде меѓу ЕУ и РСМ, а не меѓу РСМ и Бугарија. Се додека немаме поширок ангажман и разбирање за нашиот став, нема начин Бугарија да го укине ветото, нагласи Василев.

Слични Објави