|

Протекоа стратешки документи на Путин

„Yahoo News“ доби доверливи стратешки документи составени од Кремљ, кои според нив, ги откриваат амбициозните планови на Русија да го прошири своето влијание во балтичките држави Естонија, Латвија и Литванија. Станува збор за поранешни советски републики, сега членки на НАТО и ЕУ, чии влади жестоко ја критикуваат надворешната политика на Русија, пишува „Yahoo News“.

Меѓу другото, документите ја покажуваат намерата на Москва да ја спречи изградбата на воените бази на НАТО, да ги ослабне локалните демократски влади, да го прошири руското културно и јазично влијание и да ги зајакне политичките организации кои се залагаат за Кремљ. Но, последователната руска инвазија на Украина го поткопа речиси секој аспект од плановите што беа подготвени во 2021 година, додава порталот.

„Естонија, нашите сојузници и партнери одамна се свесни за интересот на Русија да користи хибридни тактики за да ги постигне своите цели и да се обиде да го консолидира своето влијание во други земји“, изјави естонската премиерка Каја Калас за Yahoo News.

Документите беа произведени од Дирекцијата за прекугранична соработка на администрацијата на Путин, која формулираше слични планови, претходно откриени од Yahoo News, за ползечката анексија на Белорусија и соборувањето на прозападната влада на Молдавија.

И покрај неговото добро име, Дирекцијата за прекугранична соработка е составена од руски разузнавачи од трите главни шпионски служби, ФСБ, СВР и ГРУ, кои ги претставуваат домашните, странските и воените агенции. Вистинскиот план на администрацијата е да ги врати нациите во сферата на влијание на Русија.

Со население меѓу еден и три милиони, Естонија, Литванија и Летонија се мали земји џуџести од Русија, но стратешки лоцирани на источниот раб на НАТО и ЕУ. Анектирани од Москва како дел од договорот меѓу Адолф Хитлер и Јосиф Сталин, трите денешни либерални демократии ја вратија својата независност по распадот на советската империја. Нивниот сојуз со Западот е извор на длабока вознемиреност за режимот на Владимир Путин, особено затоа што стотици илјади етнички Руси живеат во нивните граници.

Секоја земја е третирана во два посебни текста во документите на Кремљ. Првиот ги наведува „стратешките интереси на Руската Федерација“ во различни области и во различни периоди. Друг текст ги прикажува ризиците кои стојат на патот на Русија.

Извор од европските разузнавачи ја опиша руската претседателска администрација како еден вид тинк-тенк кој освен што создава рецепти за руска надворешна политика, одлучува и за спроведување кампањи за дезинформација како начин за слабеење на веќе постоечките врски меѓу сојузниците.

„Балтичките документи не се насочени кон стекнување влијание во засегнатите земји. Наместо тоа, тие се политика на задржување за да се спречи натамошно опаѓање на руското влијание“, изјавил изворот за Yahoo News, кој сакал да остане анонимен. Малкумина во Кремљ, додаде изворот, навистина мислат дека балтичките земји можат да се вратат во руското пато. Пореален план би бил да се сее внатрешна опозиција за да не се лизне целосно во западната сфера.

Во Естонија живеат околу 300.000 етнички Руси, односно тие се околу 24% од населението. Во Латвија живеат околу 471.000 луѓе, што е приближно 25% од нејзиното население. Литванија, најнаселена на Балтикот со 2,8 милиони луѓе, има најмала руска дијаспора: 140.000 жители или само 5%.

Москва со години ги критикуваше сите три балтички држави за нивната неподготвеност да го признаат рускиот како официјален јазик и за наводната дискриминација на етничките Руси.

Слични Објави