ПРОТЕСТ НА СРЕДНОШКОЛЦИТЕ НА 31 АВГУСТ, БАРААТ КОМБИНИРАНА НАСТАВА

//

Сојузот на средношколци го закажа протестот за 31 август, против одлуката на Владата за одржување за целосна онлајн настава, која беше донесена на 19 август.

Од сојузот велат дека Унијата бара развој на модели на комбинирано учење, во зависност од епидемиолошките услови и нивните барања се:

  1. Комбинирано или хибридно учење како најефикасен начин на учење за време на пандемијата, засновано врз епидемиолошката состојба на градовите. Училиштата да создаваат групи ученици што ќе одат на училиште и други преку Интернет. Ротацијата на групите треба да се прави на секои два дена.
  2. * Децентрализиран пристап * – наместо решение за сите групи, секоја општина и секое училиште треба да одлучат за најдобар и најбезбеден начин за посетување на часови.
  3. Во стручните училишта, праксата треба да се изврши со физичко присуство, почитувајќи ги заштитните мерки.
  4. Да се почитуваат мерките за здравствена хигиена со обезбедување на соодветни средства, вклучително сапун, рачни санитатори со најмалку 60% алкохол, тоалетна хартија и хигиенска хартија за дезинфекција.
  5. Училиштата треба да се вратат во режимот за учење од далечина во случај кога различни групи или 5% од персоналот и учениците ќе излезат позитивни во 14 дена.
    Протестот ќе започне во 17:30 часот од Министерството за образование и наука и ќе заврши пред Владата.

Претходна статија

ЕРДОГАН: ГРЦИЈА СОЗДАВА ХАОС НА МЕДИТЕРАНОТ

Следна статија

НАРОДНА БАНКА РАЗМИСЛУВА ПОВТОРНО ДА ГИ ОДЛОЖИ РАТИТЕ ЗА КРЕДИТИТЕ ЗА ГРАЃАНИТЕ

Најново од Вести