Радев: Францускиот предлог можеше да биде многу поуспешен

/

Таканаречениот „француски предлог“ содржи многу основни бугарски барања, но воопшто можеше да биде многу поуспешен, вклучително и бугарско-македонскиот протокол, доколку нашите политичари посветија многу, многу повеќе внимание на целиот овој процес; доколку дипломатите од Министерството за надворешни работи не се потпираа единствено на претседателската институција и не губеа многу време и енергија обидувајќи се да ги доведат различните политики на премиерот во некоја прифатлива рамка.

Ова го истакна бугарскиот претседател Румен Радев говорејќи за одлуката на бугарскиот парламент да го укине ветото со примена на францускиот предлог.– Долго инсистирав македонските Бугари да бидат запишани во Уставот. Факт е дека тоа беше прифатено од француското претседателство, но парадоксално е што беше полесно да се убедат францускиот претседател и европските лидери отколку бугарскиот премиер, чиј кабинет не презеде дури и одговорност за своите постапки и не остави доволно време институциите и општеството да се запознаат со случајот – рече шефот на државата.

– Што се однесува до гаранциите за културно-историското наследство, вчера пратениците гласаа бланко-чек, без неопходните механизми и рокови за заштита. Следните бугарски влади ќе бидат во сегашната ситуација – да имаат неплодни спорови со македонската страна – додаде Радев.Претходна статија

Пyкaње и апceње среде бел ден пред градскиот пазар во Прилеп

Следна статија

Захариева: Ја чекаме одлуката на Скопје

Најново од Вести