РАДЕВ: ИНСТИТУЦИИТЕ ДА РЕАГИРААТ НА ДИСКРИМИНАЦИЈАТА НА БУГАРИТЕ ВО РС МАКЕДОНИЈА

Претседателот на Бугарија Румен Радев повикува на навремен одговор од одговорните институции во Бугарија и РС Македонија по сигналите на Бугарите од Македонија за важните проблеми со кои се соочуваат. Позицијата шеф на бугарската држава е мотивирана од писмото добиено во претседателската институција од етнички Бугари од РС Македонија, во кое тие изразуваат загриженост за нивната постојана дискриминација во РС Македонија.

loading...

Бугарскиот претседател верува дека човековите права и заштитата од дискриминација се во срцето на демократијата. Тие се исто така основен дел од копенхашките критериуми за членство во Европската унија. Според Радев, почитувањето на слободното право на самоопределување Бугарите во РС Македонија, кои и покрај сите репресии во тоталитарното минато, го зачувале и отворено го искажуваат својот бугарски национален идентитет, претставува клучен чекор во развојот на добрососедските односи.

Над сто илјади граѓани на РС Македонија имаат бугарско државјанство, стекнато врз основа на слободно изразување волја и документарно потврдување на нивното бугарско етничко потекло. Илјадници други се во процес на разгледување на нивните апликации за бугарско државјанство. Очекуваме овие објективни факти да најдат израз во спротивставувањето на официјалните власти во РС Македонија против алармантните димензии на говорот на омраза кон Бугарија и Бугарите во РС Македонија. Бугарите во РС Македонија мора да имаат еднакви права со оние на другите граѓани на земјата во согласност со највисоките светски и европски стандарди. Овој основен принцип на демократија е вграден во духот на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу двете земји од 2017 година.


loading...

Претседателот Румен Радев го поддржува апелот во писмото до бугарските институции за олеснување на постапките за стекнување бугарско државјанство за граѓаните кои отворено го декларираат својот бугарски идентитет во РС Македонија, и институциите во земјата да ги создадат сите услови за да го гарантираат правото на слободно и јасно изјаснување на граѓаните како Бугари по потекло во согласност со принципите на меѓународното право.