Радев: Јазикот на Вазов, Далчев и Јаворов нема да загине

//

„На 24 мај сите сме само Бугари. Во хиерархијата на духот и културата не се меродавни ниту богатството ниту моќта. Овде е важна благородноста на духот. И секое будно дете го носи и зрачи.

Денеска во Бугарија има седум милиони Бугари. Милиони други се надвор од татковината. Но, секогаш постои невидлива татковина која секој ја носи со себе каде и да оди. Ова е бугарскиот јазик. Од раѓање ни е предодредено да размислуваме и да го чувствуваме убавиот, богат, звучен, нијансиран и изразен мајчин говор. Јазикот нè инспирира, јазикот нè теши. Јазикот е нашиот дом и доверба во тешките и осамени моменти, особено далеку од Татковината. Во тешките години јазикот е знамето на сатирата, бунтот и слободата. Кога духот избледува, јазикот е најточната епикриза: тој страда од нашиот правопис, го осиромашува неговиот активен речник, неговата граматика се распаѓа. Дури и нашиот изговор станува невнимателен.

Но, јазикот на Вазов и Далчев, на Захари и Јаворов, на Петар Увалиев и на Валери Петров нема да загине. Тој ќе преживее секакви мрачни времиња на глупост, грубост и туѓо обожавање, и експерименти на „неразумни јуроди“ кои произволно се справуваат со неговите зборови. Бугарскиот јазик ќе ги надживее интригите на неговите негатори и неговите блудни роднини кои не го препознаваат своето потекло или сродство со нашиот говор. Ќе опстанат и комплексите на оние кои ни дозволуваат да ја напуштиме кирилицата.

Времињата се менуваат. Денес Бугарите се насекаде, а нашите деца и внуци често зборуваат по неколку јазици. Но, мајчиниот јазик, како што имав прилика да кажам и претходно, е нишката низ која нашите сонародници по крв секогаш можат да си го најдат патот до дома.Зборовите се наша сопственост. Да ги сакаме, како што го сакаме своето здравје и својот дом, затоа што нашиот јазик ќе продолжи да не обединува како народ.

Среќен празник, драги Бугари!“, порача претседателот Румен Радев.Претходна статија

Клековски: СДСМ моментално бојкотира, ВМРО-ДПМНЕ само блокира, има разлика

Следна статија

Бајден: Ова е мрачен момент во нашата заедничка историја

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да