| |

Радев му возврати на Пендаровски: Политичарите во РСМ им ја должат вистината за историјата на сопствените граѓани

Интересот на претседателот на Република Северна Македонија (РСМ) за историјата е за пофалба, но тој мора да се заснова на историска вистина. Ова го коментираше претседателот Румен Радев пред церемонијата на доделување на Годишните награди за одговорен бизнис.

Според Радев, политичарите во РС Македонија се уште им ја должат вистината за сопствената историја на сопствените граѓани:

„Историја која е во децениска школка на манипулации и фалсификати, вистината за еврејското прашање, вистината за прогонот и репресијата на македонските Бугари во текот на една деценија“.

Повод за коментарот на Радев беше изјавата на претседателот на РСМ, Стево Пендаровски, според кој, „за да има помирување, мора да се извини за улогата на тогашната профашистичка влада во Софија во депортацијата на македонските Евреи. “.

Според претседателот Румен Радев, европската иднина на Република Северна Македонија бара билатералните односи со Бугарија да бидат ослободени од идеологиите на тоталитаризмот, за да можеме да имаме вистински целосен дијалог и поврзување меѓу нашите две земји. Сите ќе имаме корист од ова, изјави Румен Радев.

Слични Објави