Радев на средбата со Вархеји: Евроинтеграцијата на РС Македонија треба да се гради врз нејзините достигнувања во исполнувањето на критериумите за влез во ЕУ

//

Процесот на европската интеграција на Република Северна Македонија мора да биде одржлив и да се гради врз нејзините достигнувања во исполнувањето на критериумите за членство во ЕУ. Ова го истакна бугарскиот претседател Румен Радев на средбата со еврокомесарот за проширување и соседска политика Оливер Вархеји. Радев и Вархеји се сретнаа во седиштето на претседателот на Дондуков 2.

Шефот на бугарската држава го искажал ставот на Бугарија која очекува резултати во билатералниот дијалог со РС Македонија, вклучително и обезбедување уставни гаранции за почитувањето на правата на македонските Бугари и вистински дејствија за искоренување на говорот на омраза, зачувување на вековното бугарска културно-историско наследство и спроведување на билатералниот договор за пријателство, добрососедство и соработка.„Бугарија е отворена за дијалог со Република Северна Македонија и со европските институции и партнери во потрагата по одржливи решенија“, рече претседателот Румен Радев.

Претходна статија

(Видео) Доц. д-р Наум Кајчев: Би било неверојатно Бугарија да направи компромис со историјата

Следна статија

Проф. д-р. Даниел Вачков: Нашите колеги од РС Македонија се соочени со огромен проблем во однос на историските извори

Најново од Вести