Радев: Не можеме да направиме компромис со правата на Бугарите во РС Македонија и бугарското историско наследство

//

Бугарија не дејствува од позицијата на моќ, туку од позицијата на вистината. Ова го истакна претседателот Румен Радев на конференцијата „Европска перспектива за добрососедските односи меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија“, јавува БГНЕС.

Претседателот посочи дека денешната конференција ги надминува димензиите на бугарската надворешна политика. Тој повика на надминување на идеологиите на југословенскиот тоталитарен режим, кој со години го осакатува дијалогот меѓу луѓето од двете страни на границата.

Радев истакна дека европската перспектива на РСМ нема алтернатива и потсети дека Бугарија подавала рака РС Македонија, помагајќи во различни кризи – политички, економски, природни. Понатаму, нашата поддршка за евроатлантските интеграции на РС Македонија низ годините придонесе за стабилноста на земјата.

„Го поддржавме членството на РС Македонија во ЕУ. Тоа е стратешка цел не само на бугарската надворешна политика, туку и на нашата држава и општество. Желбата на народот за целосна комуникација ќе доведе до елиминирање на вештачките поделби“, рече Радев.

За жал, нашата пријателска политика не наиде на адекватна реципрочна политика од Скопје. Во РСМ има антибугарска пропаганда на сите нивоа – од државните институции, преку партиите и до медиумите. Запрени се сите проекти за развој на односите. Најамблематичниот од нив, Коридорот №8, остана само на полето на декларациите, додаде тој.

„Договорот за пријателство и добрососедство, кој го потпишавме во 2017 година, не се спроведува. Работата на Комисијата за историски прашања е блокирана. Се користат секакви механизми за притисок врз Бугарија за компромиси и укинување на ветото. Скандалозниот попис ги истакна проблемите со правата на македонските Бугари“, додаде Радев.

Тој истакна дека денешната војна со Украина се користи и како аргумент за итна интеграција на ЕУ во ЕУ.

Според Радев, ова нè соочува со еден многу важен историски избор, кој не се однесува само на бугарската надворешна политика, туку длабоко влијае на темелите на бугарскиот национален идентитет, влијае на бугарското достоинство како народ кој придонел за европската цивилизација.

Претседателот истакна дека Бугарија не може да прави компромиси со правата на македонските Бугари и бугарското културно-историско наследство.

„Но, не можеме да правиме компромиси со правата на македонските Бугари. Нивната еднаквост мора да биде загарантирана во Уставот на РСМ заедно со другите народи, за да можат македонските Бугари целосно да се интегрираат во животот на нашиот сосед. „Не можам да направам компромис со нашето историско наследство, не можам да прифатам мултиперспективност, не можам да се согласам со кражба и фалсификување на историјата, бидејќи тоа не води кон решавање на проблемот“, рече Радев.

Според него, прекинот на говорот на омраза започнува со замена на учебниците по историја и географија. „Неприфатливо е да се едуцираат идните генерации на РС Македонија во омраза. Нема шанси да тргнеме напред ако не се откријат архивите на УДБА. Како што сите земји од Источна Европа доживеаја катарза, PCM не може да биде исклучок. Мора да раскине со своето тоталитарно минато, со идеологиите на Комунистичката интернационала“, рече Радев.

Тој посочи дека доколку некои европски институции во моментов не се свесни за длабочината на историскиот проблем, но Бугарија има одговорност.

„Не треба да интегрираме проблеми, туку партнери“, рече претседателот.

Според него, големото прашање со кое се соочува бугарското општество и политика е кога ќе се договориме да го започнеме преговарачкиот процес. „Ова треба да биде откако ќе се смени Уставот и македонските Бугари ќе бидат запишани рамноправно со другите делови на нацијата. Веќе имаме многу настани и процеси, но ништо не се менува. Која е гаранцијата дека во следните 5 години нешто ќе се смени. Кои ќе бидат механизмите со кои ЕУ ќе ја гарантира својата одржливост по ова прашање и ќе ни гарантира на нас Бугарите дека ќе се реализираат обврските. Или ќе ни биде понудено да дадеме еднострани декларации кои немаат правна обврзувачка тежина“, рече Радев.

Тој истакна дека за да се отвори вратата за преговори за РС Македонија со ЕУ, Бугарија треба да види јасни и одржливи гаранции за заштита на бугарското историско и културно наследство и правата на македонските Бугари.Претходна статија

„Бугар да не стапне“- говор на омраза и повици за блокирање на црквата Св. Спас од страна на студентското друштво „Млади за Македонија“

Следна статија

ЕП ќе расправа за справување со економските и социјалните последици од војната во Украина

Најново од Вести