Радев: За РС Македонија има национален консензус, Владата треба да го знае тоа- нема пазарење со правата на Бугарите

//

Колку повеќе владата се придржува до официјалниот бугарски став изразен во документите усвоени од Парламентот и последниот Консултативен совет за национална безбедност, колку повеќе ги слушаме Бугарите во нашата земја и во Република Северна Македонија, колку поодговорно се однесуваме како членка на Европската унија и се придржуваме до вредностите на Унијата, толку полесно ќе и’ биде на владата во политиката и во одлучувањето за PCM.

Советот е тело за олеснување на дијалогот и барање заедничко решение во име на важни национални цели. Во однос на PCM, постои не само широк национален консензус, но истиот е силно изразен. Владите треба да бидат свесни за ова. Доколку дијалогот во самата владејачка коалиција се нарушил, мора да се разјаснат причините.

Ова денеска бугарскиот претседател Румен Радев, откако премиерот Кирил Петков го повика да го свика Консултативниот совет за национална безбедност со главна тема РС Македонија, јавува БГНЕС.

Претседателот праша дали има промена во позициите на нашите европски партнери по ова прашање и дали има напредок од страна на РС Македонија во спроведувањето на договорот. Во однос на овие прашања треба да го слушнам премиерот , рече Радев и увери дека ќе продолжи да се занимава со историјата и културата, дека ќе работи за правата на Бугарите во РСМ и додаде: „Нашите браќа во РСМ треба да добијат гаранции и за еден одржлив и неповратен процес на интеграција. Побргу да се ослободат од идеолошките окови на тоталитарното југословенско минато и конечно тамошните политичари да ги отворат перспективите за долгоочекуваната европска иднина“, додаде Румен Радев.Прво сакам да го слушнам премиерот за овие прашања, рече шефот на државата.

Според него, на Бугарија и треба стабилност, транспарентност и принципиелно владеење.

Не може да се прават пазарл’ци ниту за интеграција на Република Северна Македонија, ниту за воздушниот суверенитет на Бугарија. За човековите права нема пазарење, рече Румен Радев.Претходна статија

(Видео) Колев: Бугарското општество ја има загубено довербата во РС Македонија

Следна статија

Проф. Димитров: Не може да се очекува само од Бугарија да прави некакви гестови и отстапки-проблемите се во РС Македонија

Најново од Вести