| |

Ректорот на софискиот универзитет се сретна со заменик министерот за образование и наука на Република Северна Македонија

Ректорот на Софискиот универзитет (СУ) „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герџиков се сретна со заменик министерот за образование и наука на Република Северна Македонија проф. д-р Агим Нухиу. На средбата се разговараше за можностите за проширување на соработката меѓу двете земји во областа на високото образование и науката, соопшти прес-центарот на СУ.

Проф. Герџиков и проф. Нухиу разговараа за проширување на досегашната соработка не само меѓу високите училишта од двете земји, туку и меѓу научните институти, за заедничка истражувачка работа и за работа на заеднички проектни активности. Се разговараше и за можностите Бугарија да и обезбеди добри практики на Република Северна Македонија за зголемување на квалитетот на високото образование и за неговиот развој.

На средбата се разговараше за идејата за воспоставување контакти меѓу наставниците и истражувачите од универзитетите и истражувачките центри и институтите за учество во заеднички проекти

Слични Објави