„РОСАТОМ“ ЌЕ ДИЈАГНОСТИЦИРА РАК ПО ИЗДИШАН ВОЗДУХ ОД ПАЦИЕНТОТ

/

Специјалисти од Институтот за зрачење „Хлопин“ (дел од „Росатом“) ќе развијат проект за руски тест систем кој овозможува ефикасно дијагностицирање на карцином на дигестивниот систем по анализа на издишаниот воздух на пациентот.

Проектот вклучува организирано производство на тест систем за неинвазивна дијагностика со употреба на препарати збогатени со стабилен не-радиоактивен изотоп јаглерод-13. Раната дијагностика на малигнитет на органите за варење се темели на анализа на врската помеѓу изотопите јаглерод-12 и јаглерод-13, кои се содржани во издишаниот воздух на пациентите.

Во последните децении, изотопичните методи на анализа се повеќе се користат во медицината. Особено, тестот за здив на изотопот се користи како метод што помага во откривање на бактеријата Helicobacter pylori, која игра клучна улога во развојот на чиреви и рак на желудникот.Претходна статија

РАБОТНИК ПОЧИНАЛ ПО ПОВРЕДИ ВО ФАБРИКА ВО СКОПЈЕ

Следна статија

ГРОБНИЦА НА „МАТКА“- ЗАСЕГА ПРОНАЈДЕНО ЕДНО МРТВО ТЕЛО

Најново од Вести