РС Македонија во ЕУ без чекање-Бугарите живеат таму во постјугословенски концентрационен логор

//

Пишува: Кирил Илиев

Повторно се разгоруваат страстите за можноста РС Македонија да почне преговори со ЕУ и за позицијата на Бугарија по ова прашање. Се пушти и латерната со клишето за нашиот национален интерес да ја пуштиме во ЕУ земјата со најантибугарски државни позиции, државата која со години ги едуцира своите граѓани дека Бугарите се Татари, убијци, окупатори, фашисти и нацисти, кои по силата на историската неправда им ја зеле Пиринска Македонија. Како нашиот национален интерес не е на прво место да се грижиме за животот и достоинството на Бугарите кои живеат таму, туку европската перспектива на бугарофобите и србоманите, кои со цел глас ја извикуваат лагата дека ние сме им забраниле да бидат Македонци…

Но, да размислиме. Кога искусните политичари и демагози ни кажуваат на каде да гледаме, тие всушност ни кажуваат каде да не гледаме.

Еве што ни кажуваат:

Гледајте ги бизнис проектите што ќе ги правиме со РС Македонија откако таа ќе стане дел од ЕУ и парите што ќе почнат да се слеваат – не гледајте ја лажната историја што југословенските комунисти ја напишаа и ја наметнаа таму за да ја избришат бугарската. Не обрнувајте внимание на тоа дека историјата во Македонија е препишана така што Бугаринот се прикажува како најголемото зло за Македонецот. И пропуштете го фактот што во денешна Северна Македонија брутално ја стопија историската наука до ниво на идеологија создадена со една цел – засекогаш да се забие клин меѓу Бугарите и Македонците.

Гледајте ја инфраструктурата што ќе ја создадеме – не гледајте дека Бугарите во Северна Македонија живеат како Евреи во нацистичка држава (според зборовите на големиот Бугарин од Велес Драги Каров). Европската Унија најверојатно е лек што ќе ги лечи сите трауми на југокомунизам, видете во Бугарија каква прекрасна лустрација направивме и каква модерна и демократска земја станавме.

Гледајте ги економските односи – не гледајте дали таму се почитуваат основните човекови права на луѓето со бугарска самосвест. Заборавете дека властите во Македонија ја фрлија Спаска Митрова во затвор и и го одзедоа бебето само затоа што беше Бугарка. Заборавете дека пејачот Васил Гарванлиев добиваше смртни закани затоа што го открил своето бугарско државјанство. Заборавете дека Јове Стојановски беше фрлен невин во затвор за да бидат прекинати неговите патриотски активности во Македонија. Не му верувајте на Драги Каров кога ќе ви каже дека службите на РС Македонија се држат на краток синџир од Србите и се користат како палка удира врз Бугарите таму. Не му верувајте на Ким Мехмети за тоа дека Р.С. Македонија е огранок на Србија, а Бугарија всушност преговара со српски марионети кои се назначени на моќни позиции во РС Македонија. Не прашувајте се зошто во Македонија нема да сретнете познат бугарски актер, новинар, историчар или пратеник. Во Македонија повеќе од 100 години е забрането да се биде Бугарин, а камоли да се развиваш во општеството како таков.

Погледнете ја европската перспектива – не гледајте дека оваа земја толерира аплауз кршењето на бугарскиот споменик на Кајмакчалан, дека под бравурозни извици нивните млади политичари држат говори за тоа како Македонците сексуално злоставувале Бугарки за две црвени (две банкноти со скромна вредност). , заборавете на турнатиот споменик во Клепач, каде што бугарската историска меморија повеќе од еден век го запечатила херојството на четата на Велко Велков, за да го урнат денешните мародери.Не гледајте дека комунистичкиот режим не е осуден во оваа држава и не прашувајте се зошто е тоа така. Во денешна Република Македонија се организираат историски обиколки во спомен на диктаторот Тито за да се покаже неговата големина и восхитот од неговото дело. Не правете паралели со супер-тоталитарната држава Океанија опишана од Орвел во неговата книга од 1984 година, која ги покрена паролите: „Слободата е ропство“ и „Незнаењето е моќ“. само сличноста.

Не гледајте што Република Македонија не сака да ги отвори досиејата на југословенските тајни служби (УДБА) за да видите кои биле џелатите на Бугарите во времето на Југославија. Во оваа земја најраспространети европски вредности се теророт, репресијата и прогонот врз Бугарите, очигледно во денешна С. Македонија не е фасцинирана од идејата за декомунизација, но веројатно тоа не е важен услов за членство во Европската Унија. .

Таква е состојбата со европската перспектива за Република Македонија.

И посакувам на владата, која ќе и даде зелено светло на Северна Македонија за преговори со ЕУ, полн мандат да работи без никакви протести и народни немири предизвикани од фактот што дава карт бланш за преговори на земја која систематски не ги почитува правата на Бугарите кои живеат таму, која брутално манипулира со историјата за да создаде чувство на омраза кон Бугарите, која не сака да се декомунизира и да ги отвори сите архиви на своите тоталитарни служби, која не сака да престане со говорот на омраза против Бугарија и Бугарите и која не сака да ги почитува меѓународните договори што ги потпишала, бидејќи Бугарите кои живеат во Република Македонија се уморни и згрозени од тоа политичари од двете земји да тргуваат со нивните човекови права на брутален и циничен начин.

Со здравје!

Претходна статија

(Видео)Радев останува цврст: Бугарите во Уставот, прекин на говорот на омраза и прекин на дебугаризацијата услови за давање на „зелено светло“ за РС Македонија

Следна статија

(Видео) Петар Колев: Македонските Бугари треба да ги добијат своите права пред РС Македонија да ги започне преговорите со ЕУ

Најново од Истакнато