Румен Радев им го честиташе Денот на независноста на Бугарите

//

Пред 114 години, нашите предци ja отфрлија секоja претенција дека Бугарија може да биде под власт на некого, дека нашиот национален развој, јавен живот и култура можат да бидат заложници на туѓа волја. Ова го напиша претседателот Румен Радев во објава на Фејсбук по повод годишнината од прогласувањето на независноста на Бугарија.

„Актот за независност беше неизбежен резултат на свеста за нашето сопствено национално достоинство, а смелоста на овој пример ќе продолжи да ја инспирира нашата иднина“, продолжи тој.

Како заклучок, претседателот додава: „Големата лекција од 1908 година е дека единствениот легитимен изразувач на народната волја може и треба да биде бугарската држава. Наша должност е да запомниме дека независноста не е еднократен чин и секоја генерација мора брани ја од надворешни и внатрешни посегнувања“.

Претходна статија

СОНК: Владата и ЗЕЛС да најдат решение за надминување на енергетската криза во училиштата

Следна статија

Соединението на Кнежеството Бугарија и Источна Румелија завршува со прогласувањето на независноста на Царство Бугарија

Најново од Вести