Сали: Само 25 отсто од матичните лекари во земјава штрајкуваат

/

На вториот ден од тридневниот штрајк во примарното здравство, министерот за здравство Беким Сали информира дека само мал дел, односно само 25 отсто од матичните лекари во земјава во моментов се во штрајк.

„Не сите матични лекари односно лекарите од примарно ниво штрајкуваат. Очигледно ние како Министерство не успеавме да убедиме само еден мал дел а тоа се 25 отсто од матичните лекари“, вели Сали.

Како што посочи министерот, две од трите поголеми здруженија на матичните лекери во земјава не се дел од штрајкот и не се вклучиле во изразување на таков вид на бојкот на работа во којшто жртви односно подебелиот крај го извлекуваат пациентите, а не системот.

„Ова не е протест, ова е штрајк со тридневно изразување револт кон политиките кои што ги практикува односно ги прави Министерството. Јас и во минатиот период повикав на разбирање и на заедничка соработка затоа што пациентите не треба да бидат жртва на одредени политики кои доцнат“, посочи Сали.

Измени во системот, како што потенцира министерот, се прават преку разговори, а не преку штрајк во којшто пациентите се тие што патат.Денеска е втор ден од тридневниот штрајк во примарното здравство во кој матичните лекари преку мирен протест на своите работни места одлучија да го изразат своето незадоволство од неспроведувањето на нивните барања од здравствените власти. Тие бараат зголемување на капитацискиот бод, електронско здравство, бришење на дестимулативната скала, зголемување на буџетите за специјалисти и лаборатории и за рурални амбуланти, како и да не се затвораат ординации на лекари кои сакаат да продолжат да работат над 64 години.

Штрајкот на матичните лекари се одвива во нивните ординации, но тие не издаваат упати и термини, а примаат само итни случаи.Претходна статија

Прославуваме 137 години од Соединението на Кнежество Бугарија со Источна Румелија

Следна статија

Одложено судењето за пожарот во тетовската модуларна болница

Најново од Вести