Прославуваме 137 години од Соединението на Кнежество Бугарија со Источна Румелија

//

На 6 септември Бугарија прославува Денот на Соединението. Годинава се навршуваат 137 години од Соединението на Кнежевството Бугарија со Источна Румелија.

По Берлинскиот конгрес од 1878 година, Бугарија била поделена на Кнежество Бугарија и Источна Румелија (во рамките на Отоманската империја). Бугарското население, кое останало под османлиска власт, се стреми кон обединување со ослободените Бугари.

Во 1880 година бил формиран Бугарскиот таен централен револуционерен комитет (БТРЦК), кој ја презел задачата да го изврши обединувањето на Кнежевството со Источна Румелија. За да се координира работата со локалното население се формираат посебни комитети.

На 6 септември 1885 година, четите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и мајор Данаил Николаев влегле во Пловдив. Уапсен е гувернерот на Источна Румелија Гаврил Крстевич. Била формирана привремена влада на чело со д-р Георги Странски, која го објавила присоединувањето на Источна Румелија кон Кнежеството Бугарија. Два дена подоцна, бугарскиот кнез Александар Батенберг го потврдил присоединувањето на областа кон Кнежеството со посебен манифест.Денот е прогласен за официјален празник на Бугарија со одлука на Народното собрание од 18 февруари 1998 година.Претходна статија

Референдумот, за легитимитетот и легалитетот

Следна статија

Сали: Само 25 отсто од матичните лекари во земјава штрајкуваат

Најново од Вести