| |

СЕ МЕНУВА СВЕТСКАТА КАРТА: ПЕТ СЦЕНАРИЈА НА НОВИОТ СВЕТСКИ ПОРЕДОК ДО 2030 ГОДИНА

Корона пандемија може да доведе до пет сценарија за развој на нов светски поредок до 2030 година, смета американскиот експерт за меѓународна политика Џозеф Нај, поранешен декан на политички науки на Харвард и висок советник и службеник за надворешна политика во администрациите на неколку американски претседатели.
Во текстот на авторот за „Синдикат на проектот“, Нај наведува дека не е можно да се каже како ќе изгледа иднината и да се извлече само една можност, па затоа тој нуди пет можни сценарија за тоа како ќе се развиваат меѓународните односи по пандемијата на корона вирус.

Кои се шансите за секое од петте сценарија?

Тој наведува дека првите четири сценарија имаат 10 проценти шанси да се случат, додека петтото има 50 проценти шанси. Но, додава тој, тоа зависи од развојот на голем број фактори во блиска иднина, од развојот на вакцината против вирусот корона, преку претседателските избори во Америка, ситуацијата во Европската унија, но и економските, образовните или здравствените влијанија врз секојдневниот живот.

КРАЈ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЈА

Светскиот поредок што се појави по Втората светска војна под влијание на Соединетите држави прерасна во свет на либерализирана и глобализирана трговија и финансии. Дури и пред пандемијата на вирусот корона, оваа наредба беше доведена во прашање со подемот на Кина и зголемувањето на популизмот на Запад.

Кина има корист од глобализацијата и либерализацијата, но како што расте нејзината стратешка тежина, таа се повеќе се залага за воспоставување на стандарди и правила. Америка се спротивставува на ова, меѓународните институции се атрофирани и повиците за поголем суверенитет растат. Соединетите држави остануваат надвор од Светската здравствена организација и Парискиот климатски договор. Пандемијата му дава кредибилитет на ова сценарио затоа што ја ослабува Америка како „систем на менаџери“ на светскиот поредок.

ПРЕДИЗВИКОТ НА АВТОРИТАРИЗАМОТ

Големата економска криза доведува до политички злоупотреби на незадоволство предизвикано од невработеност, нееднаквост …

Масовната невработеност, зголемената нееднаквост и нарушените социјални односи како резултат на економските промени предизвикани од пандемијата создаваат средина погодна за развој и раст на авторитаризмот. Не недостасуваат политичари кои со задоволство би го искористиле националистичкиот популизам за да добијат моќ.

Нативизмот и протекционизмот се зголемуваат. Се повеќе се воведуваат тарифи и квоти за стоки и работна сила. Мигрантите и бегалците стануваат жртвени јарци. Авторитарните држави се обидуваат да ги консолидираат регионалните сфери на влијание, со различни форми на интервенција, така што ризикот од насилни конфликти расте.

Некои од овие трендови беа видливи дури и пред 2020 година, но слабите шанси за економско закрепнување со пандемија ја зголемуваат нивната веројатност.

СВЕТ доминиран во Кина

Бидејќи Кина имаше најдобар одговор на пандемијата, економските разлики меѓу неа и другите светски сили драматично се менуваат. Веќе во средината на 20-тите години на 20 век Кина ја надминува опаѓачката Америка на економско поле и го проширува лидерството над земјите кои покажаа потенцијал да и конкурираат.

Кина бара почит и покорност во согласност со растечката сила. Иницијативата „Појас и пат“ служи не само за да влијае на соседните земји, туку и на Европа и на Латинска Америка. Гласовите против Кина во меѓународните институции стануваат прескапи, бидејќи се закануваат кинеска помош или инвестиции, како и пристап до најголемиот светски пазар. Бидејќи западните економии ослабнаа, кинеската влада и големите компании се во можност да ги преобликуваат меѓународните институции и да постават стандарди.

Свртување кон Зелената планета

Јавното мислење во многу земји станува сè посвесно за опасностите од животната средина и им дава приоритет на климатските промени и прашањата за зачувување на природата. Некои влади и компании се реорганизираат за да ја усогласат својата работа со ова. Дури и пред пандемијата, можеше да се предвиди дека некои земји ќе се фокусираат на еколошки проблеми. Укажувајќи на врската помеѓу човечкиот вид и здравјето на планетата, пандемијата го забрза прифаќањето на овој концепт.

На пример, американската инвестиција од 700 милијарди долари годишно во одбрана не може да спречи вирусот да убие повеќе Американци отколку сите војни во таа земја по 1945 година заедно. Во променетата структура на политичките приоритети, американскиот претседател го усвојува Планот Ковид Маршал, кој ќе им овозможи на сиромашните земји да обезбедат вакцина и да го подигнат нивото на здравствена заштита. На тој начин, тој ги менува геополитичките односи и ја шири американската мека моќ.

НИШТО НОВО

Во 2030 година, пандемијата на корона вирусот изгледа исто како непријатен настан, сличен на тоа како изгледаше пандемијата на шпанската треска од 1918 до 1920 година за луѓето во 1930-тите, и со слични краткорочни геополитички ефекти. Претходната состојба продолжува.

Заедно со подемот на кинеската моќ, домашниот популизам и поларизација на Запад, заедно со повеќе авторитарни режими, постои одреден степен на економска глобализација и растечка свесност за важноста на еколошката глобализација, признавајќи дека ниту една земја не може да ги реши ваквите проблеми сама. Кина и Америка успеваат да се справат со пандемијата и климатските промени, иако се натпреваруваат во други области. Некои меѓународни институции исчезнуваат, некои се обновуваат, а некои нови се појавуваат. Соединетите држави остануваат најголема моќ, но со помалку влијание отколку во минатото.

Извор: Мој збор

Слични Објави