| |

СЕ ПОВЕЌЕ МАКЕДОНЦИ ДОБИВААТ БУГАРСКИ ПАСОШИ

И покрај напрегнатите односи помеѓу Бугарија и Северна Македонија, се повеќе Македонци аплицираат за бугарски пасоши. 1458 лица добиле бугарско државјанство за првите два месеци од оваа година. „Повеќето бугарски пасоши се примени од граѓани на Северна Македонија“, соопштуваат за БНР од Комисијата за бугарско државјанство на потпретседателот, пренесува Expert.bg.

„Од почетокот на годината државјанството на 231 лице е вратено, 7 се ослободени од бугарско државјанство на нивно барање“, изјави за БНР, Димитар Здравков, член на Комисијата за државјанство на потпретседателот.

Зачувана е тенденцијата од претходните години за големиот интерес за бугарски пасоши од граѓани на Северна Македонија.

„Во 2020 година, со 279 укази издадени од потпретседателот, беше сменето државјанството на скоро 19.000 луѓе“, забележа Здравков.

142 се декретите за стекнување бугарско државјанство или за блиску 16 000 лица. Повеќето бугарски пасоши биле издадени на државјани на Република Северна Македонија, се вели во анализата од минатата година.

„Над 55% од вкупните издадени декрети се однесуваат на такви лица или скоро 10.000 луѓе. Потоа следуваат граѓани од Украина – скоро 2.000, Република Србија – околу 1.200, Молдавија, Албанија и Турција”, рече експертот од претседателството.

Димитар Здравков го поби тврдењето дека постапката за добивање државјанство е тешка и бавна.

„Ова не е точно и законодавецот постави разумна временска рамка според важноста на постапката. На пример, кога некое лице ги доставува своите документи до Министерството за правда за започнување на постапката, различните законски основи врз кои се применува се помеѓу 6 и 18 месеци, се додека министерот за правда го даде својот предлог до претседателот “, објасни тој.

Македонците користат бугарски пасоши главно за патувања и работа во странство. Тие им дозволуваат слободно да се движат и да работат легално во земјите од Европската економска област (со исклучок на Велика Британија). Најлесен начин да се добие бугарско државјанство е да се докаже бугарското потекло. Затоа многумина Македонци ги користат сертификатите за крштевање на нивните баби и дедовци и подалечни роднини за да ја докажат својата врска со Бугарија.

Според експертите, интересот за бугарските пасоши ќе продолжи и во иднина, а Бугарија е заинтересирана да издава лични документи на овој начин. Според различни проценки, бројот на македонски државјани кои имаат бугарски пасоши е помеѓу 88.000 и 120.000.

Слични Објави