|

Се зацврстуваат контактите на високо ниво со Швајцарија: министерот за правда, Кренар Лога, се сретна со наговата швајцарска колешка во Берн

Министерот за правда, Кренар Лога, денеска во Берн, главниот град на Швајцарија се сретна со неговата колешка, Елизабет Баум Шнајдер.

Ова е втора средба со највисоките органи на швајцарската правда, по скорешната средба со државниот обвинител на Конфедерацијата, Стефан Блејтлер.

Oд Министерството велат дека средбата е по повод Денот на независноста.

Целите на ова интензивирање на контактите се: Зајакнување на соработката во борбата против организираниот криминал и корупцијата; Размена на информации за овие категории на кривични дела, незаконски имот, проблеми со екстрадиции во нашата земја итн.; можноста за евентуална помош во затворскиот систем, но и размена на искуства во овие области.

Министерот Лога го доби ветувањето за соработка во овие сегменти, кои предвидуваат евентуално потпишување на договорот меѓу двете страни во кривичната и граѓанската област, обука на експерти, институционална помош и посета на колешката Шнајдер во Скопје.

Ова е прва посета по долги години на еден министер за правда на Македонија на Швајцарија, каде што живеат голем број државјани на нашата република.Слични Објави