| |

Шефот на бугарската дипломатија Светлан Стоев со честитка за Денот на Независноста-8 септември

Министерот за надворешни работи на Бугарија Светлан Стоев ѝ го честиташе Денот на независноста на Република Северна Македонија.

„Во последните 30 години, поддршката на Бугарија не беше ништо повеќе од несебичен чин на пријателство и силна верба во заедничка европска и евроатлантска иднина. „Секогаш кога Република Северна Македонија се соочува со сериозни проблеми, Бугарија е подготвена да помогне, без оглед на сопствените предизвици“, рече нашиот министер за надворешни работи во обраќањето испратено до министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи.

Бугарскиот министер за надворешни работи, исто така, потсети на големите очекувања од раните 1990 -ти години дека политичките промени во новопризнаената држава ќе донесат можност за надминување на вештачките поделби наметнати врз луѓето од двете страни на границата. „Долгоочекуваниот пад на„ ѕидот меѓу нас се покажа како долг и болен процес. Неговото целосно уништување се уште бара силна политичка волја и храброст за искоренување на негативните перцепции и стереотипи.

Стоев изразува уверување дека целосната имплементација на на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година со добра волја од двете страни, може да биде основа за поамбициозни и поискрени европски односи меѓу Бугарија и Република Северна Македонија.

„Верувам дека не само нашето минато, туку и нашата иднина е заедничка во семејството на Европската унија“, вели министерот за надворешни работи на Бугарија. Тој повика продлабочувањето на соработката, во име на идните генерации, да продолжи со цел да се постигнат напредок и опипливи резултати во корист на граѓаните, регионот и Европа во целина.Слични Објави