|

Штетата што Украина и ја нанесе на ДНР надминува 20 милијарди евра, вели Пушилин

Штетата што Украина и ја нанесе на Доњецката Народна Република веќе надминува 20 милијарди евра, изјави лидерот на ДНР Денис Пушилин во интервју за Спутник.

Тој додаде дека се однесува само на уништени станбени објекти од 2014 година и дека оваа бројка е индикативна, а можеби и поголема.

Дополнително, додаде, треба да се земат предвид и уништените бизниси, инфраструктурата, критичните инфраструктурни објекти.

„Се броиме, сè снимаме, ќе видиме по победата“, истакна Пушилин.

Според него, Одеса и Чернихив мора да бидат ослободени, но погрешно е да се поставуваат рокови во моментов.

„Во овој момент се концентрираме на ослободувањето на Доњецката Народна Република, но земајќи го предвид оружјето што и се доставува на Украина и земајќи ги предвид дејствијата преземени и продолжија да се преземаат од колективниот Запад кон преостанатата украинска територија. Свесни сме за фактот дека за да се обезбеди безбедноста на ДНР и на нејзините граѓани, неопходно е да се турне непријателот толку далеку за да не може да стигне до нашите населби“, објасни тој.

Извор: skopje1.mkСлични Објави