ШТО СЕ ПРОМЕНУВА КОГА ЌЕ ПОЧНЕМЕ ДА СЕ САКАМЕ САМИТЕ СЕБЕ?

Да се ​​сакаш себеси и да се грижиш за себе е нешто што ни помага да бидеме силни и вредни личности. Како се грижите за себе? Можеби се плашите од другите да ве мислат за себични? Како резултат на тоа вие сте се свиткале некаде во аголот, вашите денови минуваат во жал за што не го сторивте ова или она.

Време е да се потсетиме кои сме и дека заслужуваме повеќе да се сакаме себеси и подобро да се грижиме за самите нас. Зошто? Затоа што тогаш овие 15 работи ќе започнат да се случуваат:

 1. Престануваме да се споредуваме со другите, што нè прави самодоволни.
 2. Ризикот од депресија, вознемиреност, хипертензија, срцев удар и други проблеми е значително намален. Покрај тоа, нашиот имунолошки систем е зајакнат.
 3. Ние ја прифаќаме реалноста во нашиот живот каква што е, без да се обвинуваме себеси за другите.
 4. Свесни сме дека љубовта е насекаде. Даваме поголема љубов, добиваме повеќе, што ни помага да создадеме помирна и добредојдена околина.
 5. Ние започнуваме да ги живееме нашите животи многу поцелосно. Гледаме изобилство на можности во секоја област, ги наоѓаме оние мали нешта што нè прават среќни.
 6. Знаеме дека заслужуваме вистински љубовен однос во кој поради таа причина се трудиме да градиме и одиме нагоре.
 7. Ние наоѓаме нови и позитивни извори на енергија што нè се наплатуваат.
 8. Кога се сакаме и се грижиме за себе и покрај нашите недостатоци, почнуваме да се прифаќаме себеси. Ние престануваме да се осудуваме поради нашите несовршености.
 9. Знаеме дека неуспесите не нѐ прават помалку значајни.
 10. Самољубието и самогрижата ни помага да изградиме многу повредни односи во кои има поголема хармонија.
 11. Ние веќе не се фокусираме на осаменоста.
 12. Ние се живееме во мир, прифаќајќи се себеси, нашите јаки и слаби страни.
 13. Стануваме посимпатични и погрижливи кон другите.
 14. Не сме засегнати од негативното мислење на другите за нас, или од „она што луѓето ќе го кажат“ ако постапуваме на одреден начин.
 15. Стануваме поотпорни на тешкотии и предизвици.


Слични Објави