|

Силјановска се сретна со италијанскиот амбасадор Силвестри

Претседателката Гордана Силјановска-Давкова денеска го прими амбасадорот на Италијанската Република, Андреа Силвестри.

На средбата амбасадорот Силвестри ѝ честита на изборот на претседателката Силјановска-Давкова и ѝ посака успешно извршување на претседателската функција.

Силјановска-Давкова истакна дека двете земји имаат традиционално пријателски односи и изрази силна подготвеност за натамошно унапредување на политичкиот дијалог и интензивирање на севкупните билатерални односи со Италија преку засилување на постојните и изнаоѓање нови можности за соработка.

На средбата беа разменети мислења за текот и натамошните чекори во однос на евроинтеграциите на земјата, при што претседателката истакна дека ќе се залага за широк општествен консензус во однос на приспособување на македонското со европското законодавство со цел доследно исполнување на реформските процеси и зголемување на кредибилитетот на процесот на проширување на Европската Унија.

Претседателката изрази благодарност за досегашната улога и пристап на Италија во поддршката за целиот регион во врска со процесот на европските интеграции и укажа на позитивниот однос на официјален Рим при надминување на споровите со своите соседи при приемот на нови членки во Унијата.

Македонската претседателка Гордана Силјановска-Давкова изрази надеж дека Италија и во иднина принципиелно ќе ја поддржува земјава во мериторниот процес на исполнување на европските критериуми, со цел забрзана интеграција на земјата во ЕУ, што претставува заеднички интерес за поширокиот регион.

Слични Објави