|

Скопје повторно во топ 10 најзагадени градови во светот, цела држава над максималната граница

Жителите на Скопје утрово се разбудија во смог, а градот повторно се најде на неславната ранг листа на најзагадените градови во светот, заземајќи го 9-тото место според според платформата „IQAir“, која го следи аерозагадувањето во реално време, јавува Радио МОФ.

Македонскиот главен град, со индекс на квалитетот на воздух од 166, на листата е заедно со градови од Индија, Кина и Пакистан кои се познати по лошиот квалитет на воздух. Според платформата во моментов аерозагадувањето во Скопје е штетно по здравјето.

Загаденоста ја потврдуваат и поединечните мерни станици поставени низ главниот град. Според платформата pulse.eco во моментов на најголемиот дел од мерните станици низ Скопје се регистрираат екстремно високи нивоа на ПМ10 честички. Најзагадено е во Кисела Вода, каде се измерени речиси 400 µg/m3 ПМ10 честички, а над 200 µg/m3 се регистрираат и во центарот на градот и Општините Бутел, Гази Баба и Аеродром.

Истовремено официјалните мерни станици на Министерството за животна средина веќе неколку дена не собираат податоци за загадувањето низ Скопје. Од 24 декември недостасуваат податоци за пет од шесте станици на Министерството, а нема податоци ниту за мобилната мерна станица во Ѓорче Петров. Единствено функционира мерната станица во Гази Баба, каде на мерењето во 8 часот беа регистрирани 114 µg/m3 ПМ10 честички.

Ситуацијата не е ништо подобра ниту во другите делови на С. Македонија. 

Целиот напис прочитајте го овде.

Слични Објави