| |

Случајот со куќата на Талев влезе во Комисијата за политики за Бугарите во странство

Сопственичката на куќата на Димитар Талев, Снежана Аческа, бара бугарската држава да го купи имотот во Прилеп и да го одржува. Ова пред пратениците во Комисијата за политики за Бугарите во странство го изјави Димитар Панчев, претседател на здружението „Куберов воин“ и наследник на Димитар Талев. Тој, исто така, посочи дека куќата во Северна Македонија се урива и поради тоа е потребна итна акција.

„Оваа куќа мора повторно да стане центар на бугарскиот дух и култура. Сопственичката Снежана Аческа е бугарска државјанка, сите наследници на Димитар Талев се категорични дека куќата треба да стане музеј на бугарската литература и култура. Мојата идеја е да разговараме и да дејствуваме сега. Има уште еден сопственик со кој исто така мора да се преговара или да се купи делот на Аческа. Таа има здравствени проблеми, но нема време да се реши проблемот“, рече Панчев.

Димитар Панчев истакна дека издавачот Манол Пејков сакал да ја купи куќата, но продажбата се уште не е извршена.

Пратеникот и член на Комисијата за политики за Бугарите во странство, Манол Пејков, најави дека сопственикот на куќата е во тешка здравствена состојба и ретко излегува од куќата, но се прави се за да се забрза зделката на нејзиното купување.

„Правиме се што можеме за да го забрзаме процесот. Од вчера имам конечен договор, не само прелиминарен. Се е до процесот. Два месеци не се многу за стекнување имот, има и проблем со сопственоста, дел од дворот е опколен, но нашите намери се да стигнеме до крај и куќата да ја претвориме во културен центар“, објасни Пејков.

Манол Пејков потврди дека имотот е во многу лоша состојба.

„Мислам дека ова е најстарата куќа зачувана во оригинална форма. Од 1926 година е, имаме оригинал нотарски акт на српски јазик. Во моментот кога ќе го стекнеме имотот, што ќе се случи во следните две-три недели, ќе го направиме центар за литература и превод, доколку имаме ресурси за тоа. Фондацијата ќе стори сé што е можно да ја заштити од препродажба и да остане кај бугарскиот народ“, додаде тој.

Министерот за надворешни работи Иван Кондов најави дека набрзо откако станал министер побарал средства за оваа пригода.

“Работиме и на случајот, ќе треба да бараме можност за интеракција“, информира министерот.

На средбата присуствуваше и студентот по право на софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“ и раководителот на клубот „Родољубие и патриотизам“ Владимир Чешмеџиев, кој праша: „Која е гаранцијата дека куќата ќе биде музеј, што ќе биде со заедничкото културно наследство доколку се ликвидира фондацијата или се смени управата“.

Слични Објави