| |

Со распит на сведоци на обвинителството продолжи случајот за претепувањето на Христијан Пендиков

На денешното рочиште за случајот со претепувањето на Христијан Пендиков секретар на Здружението за афирмација на културните вредности на македонските Бугари „Цар Борис Трети“ Христијан во Охрид на 19 јануари минатата година.беа сослушани четворица сведоци на обвинителството, јавува БТА .

Двајца македонски државјани Илија Спасески и Борче Ангелов се обвинети дека поради етничка омраза му нанеле тешка телесна повреда на Пендиков. Сведоци во случајот денеска беа трите млади жени кои заедно со Пендиков беа во ресторанот пред кој се тепаше, како и една од келнерките која таа вечер работеше во ресторанот.

Според исказот на Пендиков на претходната седница на Основниот суд во Охрид, на која тој беше сослушан во својство на сведок и настрада, навредите кон него почнале веќе во објектот, каде вечерта биле и обвинетите.

Еден од сведоците потврди дека Пендиков и Спасески кратко разговарале, а сите сведочеа дека друштвото во која се наоѓал Спасески било во ресторанот, кој бил бучен и преполн поради празникот Водици.

На следното рочиште, кое ќе се одржи на 21 март, ќе бидат сослушани повеќе сведоци на обвинителството.

Здружението „Цар Борис Трети“ беше укинато минатата година според новоусвоениот закон кој бара имињата на организациите да бидат одобрени од министерот за правда. Ова е одлучено откако имињата на организациите на Бугарите во Охрид и Битола, наречени „Цар Борис Трети“ и „Иван Михаилов“, кои беа утврдени како провокативни.

Слични Објави