| |

Србија ја забрани бугарската изложба за босилеградскиот погром

Србија уште еднаш покажа дека не бара помирување со Бугарија и не сака да излезе на виделина историската вистина за нејзините злосторства врз невиното бугарско население во Западните покраини, јавува БГНЕС.

Предмет на српскиот напад врз историската меморија е фотодокументарната изложба „Погромот во Босилеградско на 15-16 мај 1917 година“, која пред околу еден месец беше изложена во Институтот за етнологија и фолклор при Бугарската академија на науките.

Во холот на Културно-информативниот центар во Босилеград денеска требаше да се одржи уште една фото-документарна изложба насловена „Бугарското културно наследство во странство: места и практики“. Таа отпатува и во Србија со споменатата изложба за погромот во Босилеград.

На контролниот пункт Олтоманци-Рибарци автомобилот со двете изложби бил запрен од српските гранични власти. И двете изложби биле фотографирани и испратени некаде. По два часа биле вратени назад во Бугарија.

КИЦ „Босилеград“ за инцидентот ја известил Амбасадата на Република Бугарија во Белград и бугарскиот Генерален Конзулат во Ниш.

Во самиот Босилеград денеска имаше видливо полициско присуство, што најверојатно се должи на тоа што претставниците на Босилеградскиот КИЦ, Здружението ГЛАС и Демократскиот сојуз на Бугарите традиционално положија венци и цвеќе на спомен-плочките на петте бугарски офицери. : полковник Иларион Танев, потпоручник Станислав Стефанов, поручник Асен Минков Костадинов, втор потпоручник Контев и поручник Христо Владов на гробиштата Босилеград.

Офицерите биле заробени и стрелани по наредба на капетанот Арсенијевиќ кога српскиот 10-ти пешадиски полк, во центарот на Босилеград наишол на бугарскиот шести коњанички полк и имал жестока битка со неколкумина убиени и ранети. Злосторството било документирано и опишано во извештаите на т.н Карнегиева анкета.

БГНЕС потсетува дека на 21 мај годинава во Етнографскиот музеј во Софија заедно со Културно-информативниот центар на Бугарите во Босилеград, предводен од Иван Николов, беше претставена изложба за трагичните настани во градот од пред 106 години. Изложбата ја подготви историчарот доц. д-р Ангел Џонев, автор на монографијата „Босилеградскиот погром 15-16 мај 1917 година“.

Босилеград, кој по завршувањето на Првата светска војна бил одземен од Бугарија со договорот од Ној, три пати станал жртва на српска агресија. Прв пат тоа се случило во 1885 година, потоа во 1913 година. Последниот погром бил во 1917 година. Бил уништен имотот на 317 домаќинства и биле убиени 35 луѓе. Причинетата штета се проценувала на тогашни 2,5 милиони лева.Слични Објави