СТАРА ЗАГОРА ЌЕ СТАНЕ ПРВИОТ ГРАД ВО БУГАРИЈА СО УМЕТНИЧКА НАСЕЛБА

Центарот на бугарскиот град Стара Загора е на пат да се претвори во првата арт-населба во Бугарија. Иницијативата е на Државната опера, Куклениот театар, Куќата на архитектот, здружението „Различен поглед“, интернет сајтот www.dolap.bg, основачот на порталот “Успелите.бг” Венелин Добрев, социологот Прван Симеонов, кој потекнува од Стара Загора и вајарот Николај Колјазов.

Првите културни настани кои ќе се случат во арт-населбата ќе бидат организирани во септември, кога ќе се одржи „Ноќта на уметностите“ и Меѓународниот фестивал за куклен театар „Пијеро“. Повеќе за таа прекрасна иницијатива можете да прочитате во интервјуто со еден од иницијаторите на проектот Мирчо Христов за сајтот www.dolap.bg.

Претходна статија

ВЕЧЕРВА ПОЧНУВА КУЛТУРНАТА МАНИФЕСТАЦИЈА „ГАЛИЧКА СВАДБА“

Следна статија

ПРОДОЛЖУВА ПЕТВЕКОВНАТА ТРАДИЦИЈА НА ПЕЛИВАНСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА

Најново од Култура