Стефан Јанев: Ни треба дијалог и разбирање за нашите односи, врз основа на заедничките интереси да градиме заедничка иднина

/

Европската перспектива на Северна Македонија и Албанија не е предмет на спор и Бугарија секогаш ги поддржува, вели бугарскиот премиер Стфан Јанев во ексклузивно интревју за МИА, посочувајќи дека позицијата на Софија во однос на европската интеграција на земјава е јасна и таа е потврдена од бугарскиот Парламент од есента 2019 година.

– Тоа што е создадено како односи меѓу Република Северна Македонија и Бугарија во моментов е наследство од најмалку четири-пет години наназад. Знаете дека во 2017 година беше потпишан Договорот за добрососедство, кој би требало да биде оној инструмент кој ќе ја овозможи брзата европска интергација на Македонија.За жал, јас не ја обвинувам едната страна, и двете страни имаат вина што тој Договор, колку и добронамено да е напишан, не ја претпостави неопходноста од некаков јасен механизам за оценување на напредокот во однос на проблемите што би требало да ги реши тој Договор, вели Јанев.

Целото интервју прочитајте го овде.Извор: zoom.mk

Претходна статија

Многу се сакаме!

Следна статија

Моментно нема услови Софија да се согласи С Македонија да почне преговори со ЕУ, вели лидерката на бугарските социјалисти

Најново од Интервју