| |

Стефанов:  „Патријарх Кирил нема да дојде на погребот на патријарх Неофит

„Патријархот Кирил нема да дојде на погребот на патријархот Неофит. Тој е многу незадоволен од однесувањето на Бугарската православна црква“, изјави новинарот Чавдар Стефанов во утринската програма на БТВ. Стефанов е поранешен дописник на БНР од Русија.

„Ова конечно ја повлекува границата меѓу бугарската и руската православна црквите. Во руските медиуми имаше пораки од типот „Почина бугарскиот патријарх Неофит, кој се бореше против Русија“, објави новинарот.

Според неговите информации, за време на погребот на бугарскиот патријарх, рускиот патријарх ќе предводи богослужба за починатиот владика Антониј, кој е претставник на Српската црква во Москва. По овој повод во Москва е и српскиот патријарх Порфириј, прецизираше Стефанов.

(Видео од гостувањето на Чавдар Стефанов во БТВ погледнете на следниот линк)Слични Објави