| |

СУГАРЕСКИ – КИТАНОВ: ПОДГОТВУВАМЕ ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ОТВОРАЊЕ НА ГРАНИЧНИОТ ПРЕМИН МАРКОВА НОГА

Проектот е со вредност од околу 1,8 милиони евра, а предвидена е санација во должина од 250 метри.

„Интензивно работиме на подготовка на инфраструктурата за што поскоро отворање на граничниот премин Маркова Нога. Во моментов го санираме свлечиштето на регионалниот пат Макази – Маркова Нога, со што обезбедуваме поголема безбедност на граѓаните и туристите и подобри услови за интензивирање на прекуграничната соработка“, истакнаа министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и директорот на ЈП за државни патишта Зоран Китанов при увидот во санација на свлечиштето Маркова Нога.

Проектот е со вредност од околу 1,8 милиони евра, а предвидена е санација во должина од 250 метри.

„Нашата Влада и Владата на Република Грција интензивно работат на заедничко отворање на граничниот премин Маркова Нога. Со санација на свлечиштето создаваме услови за тоа што поскоро да се реализира. Досега се одржаа неколку работни состаноци и како што сум информиран патот од грчката страна е веќе тампониран, а ние интензивно работиме на уредување на патната инфраструктура од наша страна. Средствата за изградба и реконструкција на граничниот премин се веќе обезбедени преку Програмата за прекугранична соработка и во моментов работиме на обезбедување на техничките услови и изградба на квалитетна инфраструктура, со цел да овозможиме поинтензивна соработка меѓу пограничните општини и услови за локален економски раст и развој на туризмот. Сакам да нагласам дека ваквите проекти се од бенефит за двете држави и овозможуваат подобрување на условите за живот во пограничните региони, но и продлабочување на пријателските односи меѓу земјите“ – изјави министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески.

Директорот на ЈП за државни патишта Зоран Китанов истакна дека градежните работи за санација на свлечиштето се одвиваат во неколку фази и со овој проект значително се зголемува безбедноста на патот и функционалноста на сообраќајот на делницата од Макази до Маркова Нога.

„Изминатата година, со комплетна рехабилитација и поставување на нов асфалт на делницата од раскрсницата до Ресен, решивме еден горлив проблем на граѓаните на општината. Но не застанавме тука. Инвестициите во патната инфраструктура во овој регион продолжуваат, а безбедноста на граѓаните е наш приоритет. Во моментов, покрај санација на свлечиштето, во тек е проектирање на Обиколница на Ресен, со што ќе го решиме движењето на товарните возила низ градот и во голема мера ќе придонесеме за зголемување на безбедноста на жителите на околните места и сите учесници во сообраќајот“ – изјави директорот на ЈП за државни патишта Зоран Китанов.

Градоначалникот на општина Ресен, Живко Гошаревски истакна дека подобрувањето на инфраструктурата ќе придонесе за поголема безбедност на граѓаните и локален економски раст.

Министерство за транспорт и врски

Слични Објави