| |

БРАЌАТА ОД БУГАРИЈА ПОМОГНАЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 15.000 МАКЕДОНЦИ ДА СЕ ВРАТАТ ДОМА, НИКОЈ НИШТО НЕ КАЖА ЗА ТОА

15.237 Македонци се вратени во татковината за време на пандемијата од коронавирус благодарение на деноноќните напори на бугарската дипломатија, пишува бугарската агенција БГНЕС.

Оваа бројка се однесува до 5 јуни и е зголемена за повеќе од 1.000 луѓе зашто секој ден во Бугарија стасуваат меѓу 250 и 350 Македонци.

До 15 април, само за еден месец, благодарение на бугарските дипломатски мисии во светот и најмногу во Европа, само преку аеродромот во Софија се вратени 7.523 Македонци.

– Имаше случаи, кога сме ѕвонеле на бугарски конзули во 4 часот наутро. Доста непријатно, но требаше да вратиме стотици „заглавени“ сонародници на границите – вели за БГНЕС службеник во македонското Министерство на надворешни работи, кој сакал да остане анонимен, но додал дека меѓу „спасените“ биле и ќерката на сегашен македонски министер, блиски на пратеници во опозицијата, но и на познати личности.

Според агенцијата, до денес хуманитарната помощ од приватни лица за РС Македонија наближува 700.000 евра. Во неа не е вклучено медицинското опремување, кое беше подарок од бугарската држава.

„Зачудува фактот што македонското општество не е информирано од локалните медиуми за овие напори како на бугарската држава, така и на одделни македонски дипломати. И ако медиумите се ‘слободни’, што им пречи на македонските политички лидери независно дали се од власта или од опозицијата, кога сакаат да спасиме некого од нивните блиски, да соопштат дека бугарската држава соработува на секаков начин за враќање на илјадници обични македонски граѓани.

Информацијата стасува единствено и благодарение на личните соопштенија на социјалните мрежи на македонските граѓани, кои изразуваат благодарност за соработката за враќањето во татковината.

Извор: ПогледСлични Објави