СЗО: ИМАМЕ 48 КАНДИДАТИ ЗА ВАКЦИНА, А ВО ЈУНИ ИМАШЕ 11

Десетици компании, од стартап до фармацевтски гиганти, се натпреваруваат за производство на безбедна и ефективна вакцина за коронавирус за да одговорат на итната здравствена потреба и да заработат потенцијално добри пари.

loading...

Позитивните резултати од последните испитувања на неколку кандидати за вакцини предизвикаа надеж дека сè уште има светло на крајот од тунелот за пандемијата. Новиот коронавирус досега уби речиси 1,4 милиони луѓе ширум светот.

До средината на ноември, Светската здравствена организација (СЗО) идентификувала 48 „кандидати за вакцини“ кои биле во фаза на тестирање на луѓе. Ова е голема промена од јуни кога имало 11 кандидати.

Единаесет кандидати за вакцини се во последната, трета фаза на тестирањето во која ефикасноста на вакцината се тестира на поголем примерок на луѓе, претежно на десетици илјади луѓе од повеќе континенти.

Европски проект предводен од Оксфорд и АстраЗенека вчера објави дека ефективноста на нивната вакцина е во просек 70 проценти. Вакцината е тестирана на 23 000 лица.

Кога волонтерите примиле две високи дози, вакцината била ефикасна 62 проценти, но ефективноста се искачила на 90 проценти кога прво примиле мала доза од вакцината, а потоа и голема.

Тие соопштија дека вакцината може да се чува, транспортира и ракува најмалку половина година „на температура во обичен фрижидер“ и најавија планови за развој до три милијарди дози на вакцината во 2021 година, доколку се надминат преостанатите регулаторни бариери.

Најавата доаѓа откако американско-германскиот проект на „Фајзер“ и „БиоНТех“ објавија на почетокот на ноември дека ефективноста на нивната вакцина е 90 проценти и дека нема штетни несакани ефекти кај илјадниците волонтери.

Оттогаш тие објавија нови резултати од тестовите кои покажуваат дека вакцината работи во 95 проценти од случаите.

„Перформансите беа конзистентни во сите возрасни, полови, расни и етнички демографски групи“, велат од компанијата.

Pfizer во моментов бара итно одобрување од американскиот регулатор на ФДА за употреба на вакцината и очекува да произведе 1,3 милијарди дози од вакцината до крајот на следната година.

Американската биотехнолошка компанија Модерна, исто така, објави овој месец дека нејзината вакцина е скоро 95 проценти ефективна.

Планираат да достават апликација за итно одобрување вакцина во САД и ширум светот во следните неколку недели. Модерна очекува да испрати околу 20 милиони дози на вакцината во САД до крајот на годината.

Тие рекоа дека може да произведат помеѓу 500 милиони и милијарда дози вакцини во 2021 година.

Дополнително, се смета дека неколку државни кинески лаборатории произвеле ветувачки вакцини.


loading...

Во меѓувреме, Русија веќе регистрираше две вакцини против „ковид-19“, дури и пред крајот на клиничките испитувања.

Некои методи за развој на вакцините се веќе испробани, додека други се експериментални.

Инактивираните (мртви) традиционални вакцини користат мртов вирус, кој не може да предизвика болест, но го стимулира развојот на имунитетот. Другите се ослабени (живи) вакцини кои користат ослабен вирус кој нема потенцијал да предизвика болест, но ќе предизвика силен имунолошки одговор.

Овие вакцини делуваат кога телото третира деактивиран патоген како вистинска закана и произведува антитела кои го убиваат без да го загрозат пациентот со целосна инфекција.

Вакцините работат така што имаат соеви на „вирусни вектори“ воведуваат фрагменти од вирусна ДНК во човечките клетки, честопати „возејќи се“ во молекулите на други вируси, пишува агенцијата АФП.

На пример, вирусот на сипаници, модифициран со коронавирусен протеин, алатка со која SARS-CoV-2 фаќа човечки клетки, може да се користи за да се обезбеди имунитет против ковид-19.

Вакцините Pfizer и Modernа се базираат на најсовремена технологија која користи синтетички верзии на РНК молекули кои го претвораат човечкото тело во фабрика за вакцини поттикнувајќи ги клетките да произведуваат вирусни протеини кои имунитетот ги смета за закана и ги напаѓа

Неодамна, од безбедносни причини, судењата на двајца кандидати за вакцини произведени од Johnонсон и Johnонсон и Ели Лили биле прекинати.

Но, тоа не е нужно лоша вест, рече Стивен Еванс, професор по фармакоепидемиологија на Лондонското училиште за хигиена и тропска медицина.

„Фактот дека испитувањата беа запрени треба да покаже дека безбедносниот надзор на учесниците во истражувањето функцинира добро“, рече Еванс.

Американскиот регулатор ФДА објави во октомври дека, пред да даде дозвола за итни случаи на која било вакцина, сака да ги разгледа сите придружни податоци два месеци по вакцинирањето.

„Она што е различно во врска со вакцината против ковид-19 е тоа што станува збор за итна јавно-здравствена криза, така што развојот на вакцината е многу побрз, а со тоа и барањата за потенцијално одобрување“, соопшти Европската агенција за лекови (ЕМА).

Но, дури и итноста не може да ги надмине правилата.

„Сите вакцини во Европската унија се проценуваат според истите високи стандарди како и секој друг лек пред одобрувањето“, соопшти ЕМА.