|

СЗО: Зголемен бројот на заболени од сипаници во светот

Бројот на случаи на сипаници е во пораст во светот, се вели во извештајот на Светската здравствена организација објавен во Женева.

Бројот на пријавени случаи на морбили во првите два месеци од 2022 година е за 79 отсто поголем отколку во истиот период минатата година, се вели во извештајот.

Причината за зголемувањето е што премалку деца се вакцинираат, делумно затоа што кампањите за вакцинација беа суспендирани за време на пандемијата на Ковид-19, а делумно затоа што земјите беа принудени да пренаменат пари за други проблеми, соопшти СЗО.

Конфликтите и војните во Украина, Етиопија, Сомалија и Авганистан принудија милиони луѓе да ги напуштат своите домови. На децата им е забрането да се вакцинираат и често се принудени да живеат во пренаселени сместувања. Појавата на големи епидемии на оваа крајно заразна болест претставува опасност, особено по укинувањето на мерките за социјално дистанцирање воведени поради пандемијата.

Малите сипаници се пренесуваат со капки при зборување, кивање или кашлање. Инфекцијата започнува со симптоми слични на грип, проследено со осип на кожата и може да доведе до пневмонија, воспаление на средното уво или дури и до воспаление на мозокот.

Болеста може да биде смртоносна и може да го ослаби имунолошкиот систем, така што заразените стануваат поподложни на други болести. Во 2020 година, 23 милиони деца не ги примиле препорачаните вакцини, што е повеќе од која било година од 2009 година, информираат надлежните.

Во јануари и февруари 2022 година биле пријавени 17.338 случаи на мали сипаници. Помеѓу април 2021 година и април 2022 година, регистрирани се вкупно 21 голема епидемија на сипаници, повеќето од нив во Африка и источниот Медитеран, се вели во извештајот.

Извор: ТемитеСлични Објави