| |

ТРАНСПАРЕНСИ ИНТЕРНЕШНАЛ: МАКЕДОНИЈА МЕЃУ НАЈКОРУМПИРАНИТЕ ЗЕМЈИ ВО ЕВРОПА

Македонија е во друштво на Косово, Гамбија, Гвајана, Монголија и Панама и го делат 93-тото место од вкупно 180 земји од светот според нивото на корупција, во последниот годишен Извештај на перцепција на корупцијата на Транспаренси Интернешнал.

Од максимални 100, Македонија добила 37 поени што ја става земјава меѓу најлошите во Европа според перцепцијата на корумпираност. Полошо рангирани се само Албанија (на 99 место во светот), Молдавија (117), Украина (120) и Русија (138).

Во однос на минатата година, кога државава се наоѓаше на 107-то место во светот, државава има напредок од два поени и 14 позиции на ранг-листата. Но, во споредба со последните десетина години, сè уште останува далеку зад индексот кој Македонија го имаше во 2014-та година – 64-то место во светот со 45 поени.

Од регионот, најмала перцепција за корупција има во Словенија (36 место во светот), по што следуваат Хрватска (60), Црна Гора и Грција (67), Бугарија (77), Турција (78), Србија (87) и Босна и Херцеговина (89).

Индексот на перцепција на корупција се заснова на 13 анкетни прашалници и експертски извештаи кои ја мерат корупцијата во јавниот сектор на скала од 0 до 100.

Слични Објави