Удбашки национализам

/

Еден од главните проблеми со кој се соочува секој освестен македонски политички активст, е национализмот креиран од страна на остатоците на некогаш моќната служба УДБА, на жал сеуште моќна во Македонија до ден денешен.
Најгорчлив наш проблем е лажниот национализам креиран од страна на УДБА.
Прво во овој национализам имаме класичен фалсификат на македонската историја, многу херои се претставени како предавници, а обратно многу предавници како херои.
Многу често во Македонија можеме да видиме потрети на предавник и херој една до друга, славејќи ги двете личности заедно.
Голем проблем е иконографијата, голем дел од удбашката створена иконографија за македонскиот национализам нема допирни точки со Македонија, а нејзините прави симболи се претставени како непријатели.
Друг проблем со кој се соочуваме е претераната Русофилија.Македонија и нејзиниот национализам не може да бидат во никој случај русофилски, а Русија никако не може да биде главен пријател на Македонија.Ние може да гаиме пријателски односи со Русите, но ништо повеќе од тоа.
Оваа лажна слика градена по изговор Православие и православни браќа, се крие љубовта на УДБА од времето на Коминтерната.Ништо повеќе од тоа.
Секој прав македонски националист во воениот конфликт во Украина дава поддршка на нашите украински браќа, никако на сепаратистите финансирани од Русија кои се од комунистички производ.
Сосема друга заблуда креирана од УДБА во нивниот национализам е митот за Партизаните и НОБ.
Во Македонија партизаните никогаш немале ниту бројност, ниту воделе конткретни битки за “ослободување” на Македонија.Втор исто така битен момент е дека истите тие се бореле против идејата на ВМРО до смрт.
Но УДБА успеа идејата на ВМРО и идејата на АСНОМ да ги прикаже како едно, во својот квази национализам.Од истата УДБА беа убиени сите видни македонски дејци, учители, патриоти, просветители, револуционери, кои нормално се предавници во целата приказна.
Кој се борел против КПЈ е предавник, сосема интересно е како секаде токму тие кои се бореле против комунизмот се темелот на нивниот национализам.
Химната на Македонија и ВМРО , Изгреј зора на свободата е тотално игнорирана, па дури е ставена во листата на забраните песни.
Во удбашкиот национализам големо место има и улогата на Тито, како личност кој дал се на Македонија, или со нивен речник, Ако го немаше Тито, ќе ја немаше Македонија.
Една огромна лага, со која се плукнува по делото и борбата на илјадници Македонци, кои се жртвуваа за слободата на Македонија.
Ова е само мал дел од деталната анализа која ќе биде постветена на оваа тема Удбашки Национализам, и како таа креација е една од најголемите болести од кои страда Македонија.

Автор: Револуционерот



„Трибуна“ се оградува од ставовите изнесени од авторите, објавени во рубриката „Ваш став“. 



Претходна статија

Х. Кисинџер: Нуклеарната програма на Пјонгјанг е главниот проблем на меѓународната заедница

Следна статија

Зошто НАТО не смее да биде „цврста“ кон Турција

Најново од Ваш став

Во „име“ на народот

Facebook статус на Никица Корубин “Народот” е најприсутен во јавниот говор, деновиве. Сите се повикуваат на

Живот во мит

Fb статус на Никица Корубин Што подразбираме кога ќе кажеме Македонија и Македонски е прашањето со