Украинското обвинителство започна истрага за 15.000 случаи на воени злосторства во Украина

/

Украинското обвинителство покрена истрага за повеќе од 15.000 случаи на воени злосторства во Украина. Вкупно 80 осомничени се во притвор. Повеќе од 600 осомничени, меѓу кои и високи руски политичари и офицери, се цел на обвинителството, изјави  денеска на прес-конференција во Хаг украинската главна обвинителка Ирина Венедиктова, јави ДПА.

Обвинителите од Украина, Полска, Литванија и Меѓународниот кривичен суд во Хаг разговараат за статусот на истрагите за наводните воени злосторства во Украина. Обвинителите се членови на заеднички истражен тим. Три други земји, Латвија, Естонија и Словачка, исто така се приклучија на оваа заедничка истражна структура.

Работата на Заедничкиот истражен тим ја координира Европското правосудство, Европравда. Доказите и извештаите на сведоците се чуваат во централна база на податоци и ќе бидат достапни за сите членови на истражниот тим.По почетокот на руската инвазија на Украина во февруари, Украина, Полска и Литванија формираа заеднички истражен тим.

Извор: Zoom. mk

Претходна статија

Ковачевски – Рено-Басо: Поддршка од ЕБРД за започнатите проекти и справувањето со aктуелните предизвици

Следна статија

Во Хаг се состануваат Заедничкиот истражен тим за воени злосторства во Украина и обвинителот на МКС

Најново од Вести