УМЕТНИКОТ ЃОРЃЕ ЈОВАНОВИЌ СЕ ПРЕТСТАВИ СО ИНСТАЛАЦИЈАТА „ЗАД АГОЛОТ“ ВО СОЛУН

/

Со инсталацијата „Зад аголот“, уметникот Ѓорѓе Јовановиќ беше дел од фестивалот „SKG Bridges“ кој вчера заврши во Солун …

Инсталацијата на Јовановиќ беше поставена на атрактивниот пред Центарот за современа уметност, во комплексот музеи на солунското пристаниште.Станува збор за интервенција со „сообраќајни знаци“ што е продолжување на уметничката пракса во јавен простор која Јовановиќ ја развива во изминатите години.Учеството на Јовановиќ на овој фестивал е резултат на соработката што неодамна ја почнаа музеите на современа уметност од Скопје и Солун.Целта на фестивалот „SKG Bridges“ е да воспостави соработка и размена меѓу културните институции, креативните групи и иницијативи од градот со уметници од различни сфери од регионот на јужна Европа.

Претходна статија

МНР ДИМИТРОВ ВО РАБОТНА ПОСЕТА НА КРАЛСТВОТО ХОЛАНДИЈА, 14 и 15 МАЈ 2018 ГОДИНА

Следна статија

ТРИ МЕЃУНАРОДНИ НАСТАПИ НА ВЕЛЕШКИОТ ТЕАТАР ВО БУГАРИЈА И РУСИЈА

Најново од Истакнато

Последниот атентатор (9)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Сите војници