Унгарска поддршка за македонските Бугари

//

Пишува: Доц. д-р Спас Ташев

Унгарија и Бугарија имаат слична политичка судбина по Првата светска војна – од нив се одземени огромни територии со унгарско и бугарско население. Ова е главниот фактор што го предодредува взаемно сочувство и соработка во нивните обиди да ги заштитат правата на своите сонародници во странство. Периодот до 1944 година е исполнет со примери кога двете земји си помагаат на разни меѓународни форуми.

Спуштената железна завеса по 1945 година превртува се наопаку. Типичен пример во оваа насока е случајот со Болеслав Тахауер. Од аташе за печат во Унгарската легација во Софија и дописник за голем број странски весници како што се Централ њуз Лимитид во Лондон, Чикаго Трибјун и Месажер Полонез, тој станува еден од најистакнатите странци – пријатели на Бугарија и ослободителното движење на македонските Бугари. Неговата улога е навистина значајна бидејќи неговите написи имаат силен ефект во Унгарија и низ целиот свет. Меѓутоа, во 1946 година, Тахауер бил принуден да ја напушти Софија. Во Будимпешта, исто така, била наметната комунистичката диктатура, и така започнале неговите емигрантски талкања во Европа, уништена од Втората светска војна.

Болеслав Тахауер

Дури во 50-тите години тој успеал повторно да ги воспостави своите контакти со македонското ослободително движење. Тоа му овозможува Болеслав Тахауер да ги следи политичките процеси во Југославија, како резултат на што во 1966 година неговата анализа „Македонското прашање“ била објавена во списанието на француски јазик „Бугарски преглед“ во Рио де Жанеиро. Овој материјал го испитува не само генезата на македонското прашање во минатото, туку и неговите современи димензии. Еве што пишува за Титова Југославија Тахауер: „Што се однесува до Србите … затоа што не можат да го уништат целото бугарско население во Македонија, и затоа што не можеа масовно да го протераат …, систематски ја продолжуваат денационализацијата .. Населението е незадоволно од режимот што му е наметнат во таканаречената Македонска Република во рамките на Југославија “. Во истата публикација, Тахауер, исто така, апелираше до евроатлантските фактори: „Крајно време е Европа и Америка да сфатат дека има огромни неправди кон малите нации кои бараат олеснување на најхуманиот можен начин. Елиминирањето на оваа неправда би било најголемо достигнување и ќе помогне за мирен развој на нашиот континент “.

Д-р Николас Најради

Истата година, 1967 година, македонското ослободително движење воспоставило контакт со друг истакнат Унгарец. Ова е професор по политички науки и право д -р Николас Најради. Пред да избега од Унгарија во САД, Најради бил министер за финансии во повоената коалициска влада.

Поминал седум месеци во Москва преговарајќи за тужбите за репарации против неговата земја. Поради неговата непопустливост, под советски притисок бил принуден да ја напушти Унгарија во 1948 година.

Во егзил, тој соработувал со Радио Слободна Европа и бил директор на Факултетот за меѓународни студии на Универзитетот во Бредли. Тој бил награден со благодарница од американскиот Црвен крст, чиј почесен претседател бил претседателот на САД Ајзенхауер, за неговата работа во поддршката на Унгарците кои се борат против комунистичкиот режим. Добитник е и на медалот „Џорџ Вашингтон“ на фондацијата „Слобода“.

Поради својата јавна активност, Никола Најради бил поканет како говорник на 46 -от годишен конгрес на МПО во САД и Канада, што се одржал од 2 до 5 септември 1967 година во Чикаго. Под директните впечатоци од неговиот говор, во записникот од Конгресот е напишано дека „д -р Најради е ужасно убедлив говорник. Не му се потребни напишани листови во раката за да ја изрази својата мисла јасно и логично. Говорот на д -р Најради на нашиот Конгрес заслужува да се слушне во салата на секој слободен парламент во светот, а особено во луксузните сали на Обединетите нации, основани со единствена цел за одржување на мирот и примената на принципите за човековите права “.Овој заклучок е целосно оправдан, бидејќи во својот говор Никола Најради ги критикувал ОН заради нивната неактивност во врска со злосторствата во Југославија: „А што е со Обединетите нации? … Дали може некој да ни каже кога Обединетите нации испратиле комисија во било која од комунистичките земји? Дали тие испратија таква комисија за проверка на затворите во Југославија …? Илјадници невини луѓе скапуваат во комунистичките затвори. Ако ОН имаат одговорност за затворениците во Јужна Африка, дали немаат слична одговорност и за затворениците во Југославија?

Како резултат на дискусиите, делегатите на 46 -от конгрес на МПО едногласно ја усвоиле резолуцијата против белградскиот комунистички режим на Тито, според која „Македонските Бугари продолжуваат да бидат подложени на денационализација, поточно: србизација. Во 1944 година, режимот во Белград вешто ја создаде таканаречената „Народна Република Македонија“ и објави постоење на нов „македонски јазик“ исполнет со српски зборови и србизми. Покрај тоа, македонските Словени или Бугари беа принудени да станат дел од новата „македонска нација“. Со цел да се зајакнат нивните историски фалсификати и понатамошната конфузија и измама на луѓето, белградските власти и нивните соработници во Скопје неодамна ја формираа таканаречената „Македонска црква“ … Имајќи предвид дека само слободна и независна Македонија ќе ги обезбеди за својот народ неговите неотуѓиви човекови права, одлуката е … во раните фази на своето постоење, Македонија да биде ставена под заштита на ОН. Принципот на демократија ќе доведе до слободна и независна Македонија, со слобода на говор, слобода на религија, слобода на медиумите и слобода на здружување загарантирано за сите етнички групи “.

Усвоената резолуција е документ кој ја испитува новата фаза во борбите во Македонија – создавањето на МПЦ како елемент во политиката на Титова Југославија за денационализација на македонските Бугари. Оваа тема го мотивираше Болеслав Тахауер да ја објави статијата „Автокефална македонска црква“ во декември истата година. Тахауер ја застапува идејата дека скопските водачи ја користат приликата за да започнат жива кампања со цел, како и секогаш, да го натераат населението на Македонија да поверува во идејата за „македонска нација“ – нација која никогаш не постоела; се прават напори дека таква нација навистина постои; дека зборува јазик различен од бугарскиот, иако е јасно дека овој јазик не е никаков друг освен бугарски … Ова е јазикот на Бугарите што живеат во Македонија. Мора да запомниме дека скопските водачи се комунисти вклучени во политиката на денационализација и србизација што ја води Белград. Важно е присуството на претставници на српските власти и на Република Македонија на церемонијата за прогласувањето на новата црква … За да се случи тоа, пресуден е фактот што тоа е одлука на Белград. Без неговата согласност, никогаш немало да се донесе таква одлука … „Создавањето на„ автокефална “македонска црква беше посакувано и одлучено од југословенската влада“.

Разгледаните позиции на истакнатите Унгарци во егзил се блескав пример за надворешна одбрана на бугарската кауза во Македонија. Нивните мислења се важни во анализата на современите димензии на македонското прашање. И покрај откритието дека во 1960 -тите ОН и другите меѓународни организации не се занимаваа со проблемот за човековите права во Југославија, неопходната лекција не беше научена, поради што и по 1990 година бугарската дипломатија не бараше сојузник и не ја информираше јавноста во странство за вистинските проблеми поврзани со Македонија.

Претходна статија

(Видео) Одбележуваме 78 години од смртта на Н.В. Цар Борис III Обединител

Следна статија

МНР со осуда за симнатото бугарско знаме од Конзулатот во Битола

Најново од Истакнато